pátek 3. května 2013

podle čeho si vybírám kosmetiku

pěkný den všem,

dneska přináším takové možná lehce ošidné téma, je dost dobře možné, že se do něj zamotám a někdo mi pak bude nadávat do kdes čeho :) ale nevadí, pustíme se do toho.
 
 
 
 Mám poslední dobou pocit, že se svět rozdělil na dva nesmiřitelné tábory - přírodní "děvuchy" x "chemicpeople". A očekává se, že se automaticky okamžitě přidáme do jednoho z těchto táborů (nebudeš-li chtít, tak to rozpočítáme - prvý, druhý, prvý, druhý... příroda, chemie...) a začneme s plným nasazením kopat za svůj tým - rozumějte kopat do "těch druhých". Začalo to tak nějak plíživě, tu a tam někdo něco utrousil u někoho na blogu, sem tam mu někdo něco odpověděl, sem tam se zvrhlo v hádku.... no a teď si toho buď jen víc všímám, nebo se to rozjelo na plno. Posledním hřebíčkem do rakve u mě byl na blogu komentář, který mi oznamoval něco v tom smyslu, že pokud se budu zaobírat přírodní a bio kosmetikou, tak mě čtenářka přestane číst.... a já si říkám, bože můj, copak se ty lidi zbláznili??? Kde to žijeme?
 
A tak bych ráda učinila toto prohlášení - Já nepatřím ani do jednoho z nesvářených táborů! Nestojím na ničí straně a odmítám se na něčí stranu postavit. A pokud se to někomu nelíbí, tak ať sem nechodí, nečte mě a nekamarádí se se mnou.
 
Odjakživa jsem používala obyčejnou chemickou kosmetiku, plnou parabenů, minerálního oleje, silikonů a nevím čeho všeho ještě (ani jsem nevěděla a neřešila, co obsahuje) a některá byla skvělá, některá byla horší a některá byla naprosto na prd! Pak se prostě seběhly věci tak, že jsem na parabeny reagovala velice citlivě, osypávala jsem se, posléze jsem se mazala kortikoidama a podobnýma mňamkama a jednoho dne jsem si řekla DOST a zkusila jsem jinou cestu - přírodní a ono to prostě fungovalo, mohla jsem vysadit kortikoidy a normálně fungovat. A tak jsem se začala trochu zabývat bylinkama a čajema a obkladama a podobnýma záležitostma. Časem jsem pomalu začala zařazovat i chemickou kosmetiku a zkoušet, co to udělá.
 
Tak a abych konečně dostála tomu, co slibuji v názvu postu - kosmetiku si vybírám převážně srdcem a intuicí. Samozřejmě se snažím zapojit i mozek, nicméně nehraje prim!
Ano, ráda používám přírodní věci - zejména při čistění pleti, přírodní rostlinné oleje považuji za nedocenitelné pomocníky při ošetření pleti - konopný olej je prostě učiněný zázrak. Nicméně se nedomnívám, že vše, co je přírodní, musí být účinné. Stejně tak jako mezi chemickou kosmetikou jsem našla skvosty i šunty, i některé přírodní preparáty byly propadáky roku a za jiné bych dala ruku do ohně. Co se týče krémů, ráda používám přírodnější záležitosti, nicméně např. krém Syncare Biomineral, který obsahuje jak minerální olej, tak silikon, je skvělý, mé pleti vyhovuje a za tím si prostě stojím. Při výběru kosmetiky tedy samozřejmě koukám na složení a jsem nepochybně ráda, když místo minerálního oleje najdu rostlinný, ale pokud ve složení čirou náhodou objevím třeba dimethicon, nehodím ho do koše, nezačnu se křižovat, ba dokonce ani kropit daný produkt svěcenou vodou...
 
Co se týče vlasové kosmetiky, střídám silikonovou péči s bezsilikonovou, ano, pokud mi bude vyhovovat bezsilikonový šampón, bude používat bezsilikonový, ale klidně k němu do péče o vlasy přidám CHI nebo Biosilk, nevidím na tom nic divného ani  pokryteckého. Silikony vadí mojí vlasové pokožce, v délkách mi nikdy problémy nedělaly, proto mi připadá vcelku logické použít bezsilikonový šampon, abych pokožku hlavy ušetřila a délky pak ošetřit čímkoli dalším, klidně i ultrachemickým.
 
U dekorativky sahám automaticky po chemii, nesnažím se najít přírodní řasenku nebo makeup. Chci, aby řasenka zvýraznila a nabarvila, co obsahuje, to mě nijak netrápí. No a když ulevím pleti přírodním krémem, můžu si pak na něj s klidným srdcem navrstvit megasilikonový BB krém :)
 
Abych tento elaborát nějak shrnula - kosmetiku si vybírám hlavně tak, aby fungovala a aby plnila svůj účel! Pokud mi bude fungovat přírodní produkt, sáhnu raději po něm, připadá mi to tak prostě přirozenější. Pokud mi ale bude vyhovovat chemický koktejl a nenajdu za něj patřičnou přírodní náhradu, tak prostě budu používat chemii.
 
Nehodlám nakupovat tak, abych měla koupelnu vyloženě paraben a silikon free! Ani tak, abych měla poličku plnou chemie jen proto, aby mě náhodou někdo nepodezíral z toho, že jsem nějaká "divoženka", která si neholí nohy, podpaží, případně zavání potem...
 
Jsem zastáncem toho, aby každý používal to, co je mu milé a co mu dělá dobře. Je mi ukradené, jestli někomu nesmí přes práh taková či onaká kosmetika. Pokud mi bude někdo na blogu tvrdit, že mu na pleť nejvíc pomáhá koupel ve vyjetém motorové oleji, tak prostě použiju mozek, nějak si to přeberu a podle toho se zachovám, rozhodně se hned nebudu soukat s lavórem pod auto.... Nebudu dotyčnému ani nadávat do tupců a zatracovat ho.... každý holt máme svoje libůstky. Kupříkladu já si mažu celulitidu prošlým krémem od Oriflame a nikterat se tím netrápím ani se za to nestydím. Expirační doba mi prostě vrásky nedělá, pokud produkt nemění konzistenci, parfemaci, barvu nebo není plesnivý, tak ho klidně používám. (Proto mi přišla docela úsměvná kauza Senzaboxu s prošlým šamponem, ano, je to ostuda, ale rozhodně bych neházela šampon do odpadků, nicméně to nikomu nevnucuji a nikoho neodsuzuji za to, že to vidí jinak než já) Já to tak prostě cítím a ať si k tomu zaujme každý postoj, jaký potřebuje.
 
Prosím tedy všechny, aby laskavě respektovali druhé lidi, jejich názory a preference, třeba pak oni budou respektovat ty vaše.
 
krásný víkend, Meduňka
 
 
 
 
 

43 komentářů:

  1. super článek,ač dlouhý, celý jsem ho přečetla jedím dechem. Naprosto s tebou souhlasím

    OdpovědětVymazat
  2. Meduňko mluvíš mi z duše, já taky ráda okusím od každého něco a nemám ráda, když je někdo moc fanatický a prosazuje u druhých jen ten svůj tábor... Celkově je teď v blogosféře zvláštní období...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. týjo taky mi přijde, že ta blogosféra atmosféra je nějaká divná... a už mě to nebaví!

      Vymazat
  3. Mně se to líbí, chodit sem budu pořád, číst tě budu dál a chci s tebou taky kamarádit :D... né vážně.. úžasný článek... souhlasím s tebou ve všem :)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásně řečeno. Jsou výrobky, které člověku vyhovují a jsou takové, které nikoliv. Každý jsme jedinečný a záleží na každé z nás.

    OdpovědětVymazat
  5. S clankem nelze nez souhlasit! Fanatismus a omezenost k nicemu dobremu neprispeje.

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělé počtení při tom pátečním večeru!
    Zrovna jsem dodělala na pondělí článek o jedné masce a taky tam píšu, že expirační doba je pro mě velmi orientační údaj, odkdy nemohu žalovat výrobce! :D
    Souhlasím s tebou - přírodní raději, ale nebudu se kvůli tomu ochuzovat o vymoženosti civilizace. Navíc některé kožní problémy prostě chemii vyžadují. Na ekzém mi dr. psala jedině věci s minerálními oleji a narozdíl od těch přírodních mi pomohly. Takže jako se vším, je to kus od kusu. Super článek, díky.

    OdpovědětVymazat
  7. Názor rozumné ženy! To je přesně ten důvod, proč tvůj blog tak ráda čtu.

    OdpovědětVymazat
  8. Já Tě budu číst...ať tu najdu prošlej Oriflame anebo čaj z kopřivy.Já čtu blogy,kde je mi fajn...řeší se,co se řešit má a neřeším,jakýho bubáka má,kdo ve skříni..Ty jsi mi sympatická svým psaním a co se mi nelíbí,to nečtu.Herdek,já nevím proč si lidi dělaj násilí,čtou,co je nebaví a ještě u toho kňouraj.Já si klidně přečtu u Tebe o přírodní kosmetice,u Trb o korejské,u Plum kouknu na rovnátka(a taky je nemám)..nevadí,čtu,prohlížím,kochám se...něco koupím,něco ne...A nevypadáš jako divoženka,náhodou jsi moc pěkná a všude Ti to sluší...

    OdpovědětVymazat
  9. Ach, podepisuju, se vším všudy! Dám článek sdílet i na fb. Taky prostě chci, aby kosmetika fungovala, mám sice ráda přírodní kosmetiku, ale nechci přírodu za každou cenu - tj. za cenu méně nebo velmi nepohodlně fungujícího produktu. Jediné, čemu se vyhýbám, je dimethicone, ten mi na pleti dělá fakt neplechu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jasný, ať si každý dá na pleť, co potřebuje a vyvaruje se toho, co mu nedělá dobře a ostatní ať mu do toho nekafrají...

      Vymazat
  10. Skvělý článek a jen mi potvrdil to, proč tě tak ráda čtu.

    OdpovědětVymazat
  11. Skvěle napsáno. Každému sedne něco jiného a co dělá dobře mně nemusí dělat dobře ostatním. Postupně jsem si oblíbila přírodní pečující kosmetiku, ale z přírodní dekorativky moc unešená nejsem. Jedinou výjimkou je řasenka Physicians Formula, kterou jsem si oblíbila.

    OdpovědětVymazat
  12. Plně s tebou souhlasím! Poslední dobou mě začaly trápit různé kožní problémy a svědění. Kožařka mi ani pořádně neřekla, o jaký problém se jedná a hned mi cpala kortikoidy.. ty ale po čase přestaly fungovat. Takže teď postupně přecházím na přírodní kosmetiku (mýdlo, šampon, deo) a už po týdnu používání to hrozné svědění ustává (ťuk, ťuk na mojí dutou hlavu)!:)

    OdpovědětVymazat
  13. Taky mi přijde ta blogosféra poslední dobou trošku divná... U jedné slečny jsem četla před nějakou dobou článek, že chemii už nikdy víc nechce a jedním dechem dodala, že ale ten šampon se silikony byl vlastně víc než dobrý (nepamatuji si přesně, tak ani nechci jmenovat, ani si nejsem jistá, že to byl vážně šampon)... Ale tak proč to dál nebude používat? Vůbec jsem tohle rozhodnutí nepochopila. Ani já se nepřikláním k jedné straně a dělám to samé co ty. Na pokožku hlavy mi silikony nesedí, tak používám šampon bez silikonů, ale do délek nanáším super silikonovou masku a jsem nejvíc spokojená. Tohle jsem asi nikdy moc neřešila a asi ani řešit prostě nebudu. Pokud mi něco opravdu vyhovuje, je mi jedno jestli je to chemie nebo přírodní. To samé s tou expirací... Řasenku nikdy po třech měsících nevyhodím (pokud není prázdná nebo nesmrdí), naopak se mi s ní řasy malují po nějaké době nejlíp. A tak bych mohla pokračovat ještě dlouho...:) Prostě skvělý článek :) M.
    Can't stop

    OdpovědětVymazat
  14. Souhlasím s tím dělením na tábory a taky mě to nebabaví. Ale to dělení je všude, když jsem povila dítko, mezi matkama se to dělí na bio a nebio ostošest... nevím proč ta potřeba táborů je tak silná. Já nikdy neměla ráda "přírodní" kosmetiku typu Lavera, Hauschka atp. protože mě ty přírodní vosky a alkohol vůbec neseděl. Ale Pai nebo REN ani jedno nepoužívá a je to moje nejoblíbenější kosmetika, přesto přírodní děvucha ze mě ještě není :)

    OdpovědětVymazat
  15. Z duše souhlasím!
    Už mi při pročítání blogů (ale naštěstí jen některých, čtu to dost neorganizovaně) lezou krkem povýšené hlášky typu: "To já bych si to nikdy na obličej /vlasy, pozadí../ nedala, musím se smát, když čtu XY, pak se někdo diví, ale no ať si každý dělá co chce podle svého rozumu.. atd. atd. Ano, ať si to každý bere po svém, vždyť následky si případně ponese taky sám a dost toho moralizování.
    Pokud to nesedne mě, někdo jiný z toho možná bude nadšený a soudný čtenář by si to měl přebrat taky po svém.
    Moc mě takový článek potěšil, Meduňko:)

    OdpovědětVymazat
  16. Souhlas :) Já používám od každého něco a nějak to neřeším.. je fakt, že teda složení moc nekoumám, takže mám spíš více té chemie, ale nikdy bych si nedovolila do toho někomu kecat.. je to snad každého věc :) proto mě vždy fascinuje, když mě přijde komentář: "a to ti nevadí, že své tělo zabíjíš chemií?" nebo "minerální oleje a ropu bych si na obličej nedala".. Ty jo, tak jednou je to moje tělo a snad si s ním můžu dělat, co uznám sama za vhodné, ne? :D A to, že se kvůli tomu někdo hádá a rozděluje na tábory, to už teda fakt nepobírám..

    OdpovědětVymazat
  17. Medunko, presne! Me uz to taky depta. Ja mam rada oboje a ac rada objevuju bio a prirodni kosmetiku, chemii si vzit nedam, zvlast kdyz funguje a bavi me :).

    OdpovědětVymazat
  18. Naprosto souhlasím, taky nepatřím ani do jednoho ani do druhého kmene. :) Ráda zkouším věci od obou, ale k ničemu se nekloním a rozhodně nikoho neodsuzuju za ropy, silikony a jiné věci v jejich oblíbených produktech.

    OdpovědětVymazat
  19. Asi to taky prohlásím veřejně, jinak mám stále anonymní narážky, jak souvisí třeba tvářenka Benefit s přírodou, jak olej Morrocan Oil. Nijak! Používám od všeho to, co mi sedí. V pohodě silikonové masky na vlasy, když je mám pak lepší, v pohodě se umyju sprcháčem z drogerky... U mě je možná na pohled hodně té přírody, ale důvod je 1 - píšu nejvíc o obličejové kosmetice a tam bohužel kvůli příšerné reakci na silikony nemám moc "vod" na výběr, odkud věci lovit a používat. Ale třeba dekorativka a různé voňavé obchůdky jako L'occitane nebo Body Shop nehodlám přestat navštěvovat.

    OdpovědětVymazat
  20. Super článek, ve všem s tebou souhlasím! Jako já bych taky ráda třeba zvolila menší zlo, ale když mi prostě vyhovuje chemie a v přírodě jsem za to nenašla žádnou stejně dobrou náhražku, tak prostě budu dál používat chemii. Stejně jako si myslím, že na těžký akné je prostě přiroda malá.. Takže prostě ráda používám něco přírodního, ale pokud mám prostě svýho favorita chemickýho, tak ho dál budu používat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jasný, když jsem já měla těžký akné, tak jsem frčela jen na chemii, a i ta byla krátká!

      Vymazat
  21. všem vám děkuji za milé komentáře, vypadá to na shodu, tak teď nevím... čekala jsem nějaké ty nadávky za pokrytectví atd... asi není můj blog pro anonymy a "vysírače" dost perspektivní - díky bohu za to :)

    OdpovědětVymazat
  22. Bio, nebio, přírodní, nepřírodní, chemie, testovaná, netestovaná, modrý obal, nebo růžový. A není to fuk? Aspoň je co různorodého číst :-)
    Dokud mi nikdo nestojí na krku a nenutí mi cokoliv násilím, nemám potřebu řešit, co kdo (ne)používá.
    Bebe

    OdpovědětVymazat
  23. přiznávám, že jsem měla období, kdy jsem začala "žrát" bio kosmetiku a můžou za to samozřejmě blogy ... jenže stalo se to, že jsem si nakoupila spoustu super a vychvalovaných věcí hlavně na obličej a pak jsem zjistila, že ho mám v katastrofálním stavu - zhoršené akné (a to už jsem si myslela, že jsem věkově z obliga), suchá místa, na druhou stranu mastící se pleť ... jak jsem se ráda vrátila ke svým chemickým přátelům :D neříkám, že je bio kosmetika špatná, ale musí mi sedět a nebudu patlat na sebe něco, co mi přece nevyhovuje ;) a když to vyhovuje někomu jinému? kamenovat ho za to nebudu, každý máme přece jinou pleť/pokožku/vlasy, no ne?

    lidi, kteří nadávají ostatním a nerespektují jejich názor jsou omezenci a tím, že prosazují jen a jen svoje ukazují, že si musí dokazovat sami sobě, že je to pravda, protože mají pochybnosti a to je žere ;)

    OdpovědětVymazat
  24. asi jsem barbar, složení nikdy nečtu, je mi jedno jestli jsou v tom silikony, vlastně ani nevím o co je lepší produkt bez nich, používám co se mi líbí, co mi vyhovuje.

    OdpovědětVymazat
  25. Myslíš, že by ta svěcená voda pomohla proti negativním účinkům silikonů? :)
    Jinak hezký článek, mně se třeba líbí, když kosmetika obsahuje osvědčené přírodní složky (třeba konopný olej), ale jestli kromě toho obsahuje i silikony a parabeny je mi upřímně jedno - pokud funguje, je všechno v pořádku.
    Líbí se mi i část filosofie firmy LUSH - třeba šampony a jiné věci v tuhé podobě, takže se nemusí přepravovat v tolika obalech, na druhou stranu bych si od nich nekoupila cokoliv, co je sice super bez konzervantů, ale zase to člověk musí do měsíce spotřebovat, protože pak se to zkazí. V tom žádné štěstí nevidím.
    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já myslím, že svěcená voda pomáhá na všechno :D

      Vymazat
  26. Super článek, je napsán skvěle :) Složení nečtu, maximálně se zaraduji, když na šamponu přečtu, že je bez silikonů :)

    OdpovědětVymazat
  27. koupel ve vyjetém motorovém oleji :D

    ale jinak jsem asi výjimka a moc nevím, o jakých táborech je řeč, u mě ještě nikdo neprudil (i když taky používám oboje)

    btw. prošlé věci v senzaboxu bych ale naopak řešila, protože to se prostě nedělá, jde o princip - stejně jako třeba s koňskýma kuličkama z Ikea - nechápu, jak se jich někdo ještě může zastávat, že to přece nevadí a že jim vždycky chutnaly ... chutnaly, nechutnaly, na obalu firma prostě neuváděla pravdivé info

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, samozřejmě, že jde o princip, je třeba to řešit a nenechat si to líbit! jen jsem chtěl říct, že když už bych to měla doma, tak by to do koše neletělo, protože nevěřím tomu, že tomu šamponu něco je.

      Vymazat
  28. Já si na ten komentář, o kterém píšeš vzpomínám velmi dobře a velmi mě to zarazilo....protože zrovna u Tebe mě baví, že si počtu o přírodní péči i o "normální" dekorativce. Já to mám hodně jako Ty, dlouho jsem žádné složení neřešila a vůbec nevěděla, že jsou v krému ropa, parabeny atd ale pak jsem měla alergickou reakci na silikony a tak jsem péči začala řešit - píšu o tom, o čem si chci sama přečíst na internetu, koho to zajímá ten na můj blog příjde, koho ne půjde jinam....žádné tábory neuznávám, je mi to jedno...a reakce, jako jestli budeš psát o složení bla bla nebudu Tě číst, jsou dětinské, stejně jako hejťátské články a napadání se mezi blogerkami - já píšu blog pro zábavu a pro informace - které chci posílat dál....baví mě jednotlivé blogerské osobnosti a začínám být velmi vybíravá :-D, ale u Tebe je mi Meduňko fajn. Bezva článek!!!

    OdpovědětVymazat
  29. ...souhlasím... spíš se trošku zaráží, že nikomu nevadí, že je kosmetika made in china nebo poland. Upřímně - to vadí mě! Není to záruka kvality. Prostě šlehačka z kaufu z Polska v ČR není to samé, co ta samá v Německu, ale rovnou z Německa... Nevím jestli to vyzní špatně... možná ano, ale to ovlivňuje můj výběr, naprosto bez příkras ..:-) Ell

    OdpovědětVymazat
  30. Hezký článek, moc ráda jsem si ho přečetla.

    Poslední dobou tohle téma opravdu vře, zatím jsem nepochopila, proč to někoho může tak dráždit...

    Ještě aby se slečny obhajovaly, proč si jednou koupily něco přírodního a podruhé "chemku"...
    :/

    OdpovědětVymazat
  31. Přírodní kosmetika je prostě strašnej byznys a nastupující trend. Stádo následuje trend, rozumní si najdou svoje bez ohledu na dav.

    OdpovědětVymazat
  32. Becky
    Pěkný článek. Já osobně si kupuju chemickou i přírodní kosmetiku. Nebudu nikoho kritizovat na to nemám právo jak už tu několikrát zaznělo každý má rád něco jiného. Já třeba teď používám přírodní kosmetiku z Mrtvého moře od Marnauers a Salthouse. Tvrdí, že obsahují minerály a vitamíny tak jsem si je zkusila koupit. Nebudu je nějak přehnaně vychvalovat jen jsem spokojená s jejich pleťovými krémy a sprchovými gely. Mám po nich pěkně hebkou a vláčnou pokožku. Kupuju je v Adardě http://www.adarda.cz/ Nevím sice jestli jsou 100% přírodní, ale jsem s nimi spokojená

    OdpovědětVymazat
  33. Tak musím říct, že super článek :) Jsem teď doma na mateřské a tak mám více času na přemýšlení nad vším.. No a kosmetikou to začalo, a už jsem málem propadla tomu, vše vyhodit a nahradit přírodním... Ale to se konat nebude, je tedy pravda, že jsem zjistila, že mi něco z té chemky tak moc nevyhovuje, a zkusím nějakou alternativu z ,,přírodní,, kosmetiky, a pak uvidíme.Je to podobný, jako když i někdo poslal odkaz na video o tom, jak se zpracovávají / zabíjí zvířata pro maso.Skoro celý měsíc jsem neměla nejmenší chuť sníst maso, natož ho vidět.postupně to ale opadlo a maso jím, snažím se teda kupovat u řezníka na vesnici, alespoň..No a to samé je u kosmetiky, všechno je dnes o penězích, kosmetika celkově je mega byznys...Nicméně, věřím tomu, že jsou látky, co škodí (parabeny,silikony atd.) Ale na druhou stranu si říkám, to mi nikdo neříkejte, že by opravdu prodávali něco, z čeho by třeba člověk dostal rakovinu, jako to už přeháním, jde mi víceméně o význam, nebo princip či jak to nazvat..Je fakt, že já osobně mám doma spoustu kosmet.přípravků ač je nepotřebuji, protože i na pleť jsou opravdu potřeba všehovšudy tak 3 produkty..Ale to je vliv reklamy,bohužel..Jen si tak říkám, za 20 let, pomalu budou vědci přicházet s výzkumem onech přírodních látek, jak jsou škodlivé a co způsobují ?..no trochu zamyšlení, mám přírodu ráda, i kosmetiku, ale lámat si hlavu, jestli být 100% za jedno či druhé, je podle mě horší pro psychiku, než prostě používat mix a být happy :) Ono ano, chemie má vliv, ale jak se říká, hodně věcí pramení z psychiky a pokud si člověk bude lámat hlavu celej život z toho, co jedl, co na sebe patlal, kolik to bylo chemie, tak to má podle mě daleko negativní vliv celkově, než používání té či oné kosmetiky :)

    OdpovědětVymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty