neděle 17. března 2013

jarní očista III. - pampeliška


krásný den,
 
dnes budeme pokračovat v miniseriálu o jarní očistě organismu prostřednictvím bylinek. Tentokrát si vezmeme na paškál pampelišku lékařskou (taraxacum officinale), kterou patrně známe úplně všichni již z dětství.
 
 
 
Jedná se o evropskou vytrvalou rostlinu, která je rozšířena po celé severní polokouli. Zavlečena byla už i do Severní Ameriky. Roste planně a to převážně na lukách, zahradách.
 
V lidovém léčitelství se obvykle používá pampeliška při jaterních obtížích a při revmatismu, dále pak působí dobře při cukrovce, chronické únavě, potížím s chrupavkami. Pampeliška je mírně močopudná a čistí krev, aktivuje činnost jater a ledvin. Dále pampališka působí při ledvinových kamenech a různých vyrážkách, akné, chudokrevnosti. Pampeliška dokáže rovněž vyvolat menstruaci.
 
Pro léčebné účely se obvykle používá kořen, který je třeba sbírat v předjaří či brzy z jara, dříve než rozkvete. Je důležité kořen dobře usušit - např. v troubě, aby neplesnivěl.
 
"Kořen pampelišky obsahuje hořčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, tříslovinu, inulin (na podzim až 40%, ale na jaře jen okolo 2%), triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk (až 25%) fytoncidy a minerální látky (zejména měď, draslík a mangan), v mladých listech je obsaženo navíc značné množství vitaminu C a kyselina křemičitá, v květech jsou přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj. Obsah inulínu je největší na podzim, obsah taraxacinu v červenci a září." (www.priroda.cz)
 
!!! Pozor - citlivé osoby mohou reagovat na pempelišku alergicky. Nedoporučuje se užívat při onemocnění střev, žlučníku a žaludku. !!!
 
Listy pampelišky mohou být užity do salátu, dají se dusit jako běžná zelenina. Doporučení množství je 1 hrst čerstvých listů denně, vyšší dávka může vyvolat žaludeční potíže.
Usušené kořeny se dají pomlít a užívat jako náhražka kávy.
 
Nálev = čaj:
2 lžičky drobně řezaného sušeného kořene na 1/4 l vody. Necháme přejít varem, 15 minut vyluhovat a přecedíme. Pijeme 2 šálky denně.
Pampelišková kúra by měla trvat alespoň 3-4 týdny, aby byla zdraví prospěšná a účinná.
 
Jarní salát:
"mladé listy smetanky nakrájíme nadrobno, přidáme trochu mladé pokrájené cibule, špetku soli, cukru, trochu octa a oleje, a dolijeme vodou (zálivku stejnou jako na hlávkový salát – si můžeme připravit zvlášť). Pampeliškový salát je výborným prostředkem proti jarní únavě a na pročištění organizmu." (www.sk2.goo.cz)
 
Obklady:
3 lžíce kořene zalít trochou studené vody, přivést k varu, vařit cca 5 minut, rozmačkat na kaši, dát na plátěný hadřík a přiložit na bolavý kloub.
 
Čerstvou šťávou z kořenů můžeme potírat například nežidy nebo hemeroidy.
 
použité zdroje:
Lexikon - Bylinky, Rebo
Lexikon - Přírodní medicína, Rebo
 
 A jakou bylinku oblibujete vy? Přeji krásnou neděli. Meduňka!
 
 

12 komentářů:

  1. Musím říct, že tenhle miniseriál se mi moc líbí! Jsi šikulka, že to pro nás takhle zpracováváš!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, jsem ráda, že to někdo ocení. Já mám bylinky a takový podobný záležitosti dost ráda, takže mě to i hodně baví!

      Vymazat
  2. Meduňko, kvůli tvým článkům se ještě začnu čistit :) Zatím piju jen nějaký pročišťující čaj v sáčcích - třeba časem vyzkouším i nějaký tvůj tip.

    OdpovědětVymazat
  3. Lil, však tam to bude super namixované v těch pytlíkách - já ty čistící mixy taky piju. Ale tady si aspoň přečteš pro je tam která bylinka :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já se těším až bude růst a bude všechno krásně žluté :)))))))

    OdpovědětVymazat
  5. ja si kazdy rok nazbieram mlade pupavky a potom si v zime robim cajik s domacim medom, takze tuto rastlinku odporucam :)

    OdpovědětVymazat
  6. Meduňko, mě právě pampelišku doporučil Karel Hádek. Je prej prakticky na všechno a na detoxikaci nejlepší. Ideální jsou právě teď čerstvé na jaře, jsou prý nejsilnější... se vždycky na chalupě trošku napasu :))

    OdpovědětVymazat
  7. Mám problémy jak s játry a ledvinami, tak s menstruací, tak už asi vím, co využiji z přírody. Díky za tip. A kdy se můžeme těšit na nějaké supr další video?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem ráda, že můžeš můj tip využít :) no, uvidíme, zatím chybí inspirace. Napadá tě téma?

      Vymazat
    2. Tak to bohužel nenapadá, třeba zase spotřebováno, nebo nové boty, kabelky, nebo opět kosmetickou taštičku, nebo zrecenzuj nějaký kosmetický přípravek ve videu:)

      Vymazat
    3. A nebo mě ještě napadlo "Jak skladuji svoji kosmetiku" a nebo "Co nosím v kabelce". :)

      Vymazat
  8. Čaj jsem ještě nezkoušela, to bych mohla vyzkoušet.... ale med jsem dělávala často, když byly děcka malé, ten byl dobrý:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty