úterý 13. března 2012

odpočítávání - den 117

zdravím všechny,
dnes jsem odhalila, že moje pouť za pěknými křivkami, zdravějším organismem a sexepílem, bude plna odříkání, strastí a svodů. Do třetího křížku zbývá už jen 117 dní a začínám se obávat, že to bude 117 krutých dní :D
Včera (den 118) se to dalo ještě vydržet, ten zdravější režim - když teda opomenu večer, kdy sem slupla 5 kousků tofife...ale uznejte, přece je ten chlap nemůže sežrat celý sám???? to musí každej zdravě uvažující člověk pochopit....
Ale dneska - dneska je fakt krize. Už od oběda mám nepřekonatelnou chuť na sladké. Sedím a představuju si čokoládu, šlehačkový dortíky a sliny mi tečou proudem a pracovní výkon pokulhává, že... to je logické. Naštěstí tedy mám odpracováno, tím chci říct, že povinnosti jsou splněny a mám tedy chvíli čas na ty své obludné představy plné řepného rafinovaného cukru - cukr bílý jed!!! Já teda doma používám zásadně cukr třtinový, ale pochybuju, že v cukrárně jsou na tom stejně....
Kolegyně mi nabízela jakési lipo, či co to bylo - tak ji říkám, že to nejím - sladké, to je pro mě: čokoláda, čokoládová buchta, dort, šlehačka (ta teda není ani tak sladká jako tučná), zákusky (špička, kreměš, brambora), marcipán....nejraději bych si koupila bonboniéru tatiana, kterou sem viděla včera v potravinách na náměstí ( u vietnamce) ve slevě a celou si ji narvala do tý svojí huby mlsný!!! a nedělila bych se!!!
Co se týče sladkýho, tak se fakt nepoznávám, z empatického, přejícího člověka se srdcem na dlani se měním v sobeckou bestii. Čokoláda má na mě obdobný vliv jako úplněk na vlkodlaka - začne probíhat metamorfóza a to tak, že nezadržitelně! Tož, tak jsem se tu s vámi podělila o svoje odvykací pocity a řeknu vám, že bych nikdy nechtěla zažít detox z něčeho silnějšího než je cukr.
Tak všem odvykačům hodně zdaru, ať už odvykáte od čehokoli a z jakéhokoli důvodu.

Vaše Meduňka

11 komentářů:

  1. Myslím si, že kdyby sis dala kousek čokolády nebo malý zákusek, nic by se nestalo :-) Ale přiznávám, že nejsem moc velký fanoušek všelijakých diet, detoxů a podobných nápadů. Člověk má jíst vše, co chce, ale s mírou, která se samozřejmě u různých potravin liší. Nějak si neumím představit život bez poctivého živočišného másla, pořádného jogurtu, hořké čokolády, bílého cukru ;-) a tak bych mohla pokračovat donekonečna. Nějakou dobu jsem to zkoušela, ale nic pro mě (margarín doteď nemůžu ani vidět apod.) Máš můj obdiv, držím palce, ale opravdu si myslím, že je zbytečné se sladkostí takhle razantně vzdávat. Navíc bez cukrů to prostě nejde :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nejsem hodna obdivu a potravin se nevzdám, jen musim omezit to sladké...dřív jsem ráno začala a večer skončila čokoládou, což teda nebylo nic extra. Másla se rozhodně nevzdám ani žádných jiných potravin, margarín bych do huby nedala, to bych byla rači hlady. Jen ten cukr, ten mě trápí!
      jinak díky za podporu

      Vymazat
  2. A co takhle koupit si čokoládu s vysokým obsahem kakaa? já vím, že to není tak dobrý jako ta přeslazená, ale třeba to uspokojí, alespoň z části, tvoje chutě;)Denisa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, mám ráda i hořkou třeba s chilli, je to dobré a člověk toho nedokáže sníst moc, ani kdyby chtěl :)

      Vymazat
  3. Velmi som sa zasmiala na opise a ver tomu, ze viem, cim prechadzas !!! Som čokoholik, zjem vsetko sladke a poviem takto - bud si od toho das pauzu uplne - ziadna cokolada, ziadne sladke, a vydrzis, alebo ostanes na tom rovnako. Co je ziadna miera. Ja som to uz niekolkokrat dokazala a potom ta chut na cokoladu akokeby zmizla. Nejako som sa rozsupla poslednu dobu, takze zacinam tento boj s Tebou odteraz - DRZIM TI PALCE !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak když budeme 2, tak nám to půjde rozhodně líp!!! takdy držím palce

      Vymazat
  4. Kdyby sis dopřála denně kvalitní hořkou čokoládu, dala si kostičku, tak to tvou linii opravdu nezničí a nebudeš mít tyhlety stavy vlčího hladu, respektive chutě. Jednou ti ty nervy křupnou, bonboniéru celou splácáš a co s tím. To přece není účel. Tělo potřebuje i cukr, aby fungovalo, akorát se musíš naučit hlídat v množství a v tom, co jíš. Kvalitní čokoládu můžeš, čokoláda není zlo, kterýmu je nutný se vyhnout obloukem. Spapat naráz sklenici přeslazený Nutelly, která je vyfutrovaná hromadama cukru není správně. Cukru potřebuješ výrazně méně, ale potřebuješ ho i tak. Tak si prostě najdi potravinu, která uspokojí chuť a příznivější. Já už třeba jím výhradně jen kvalitní hořkou čokoládu, když mám chuť na sladké. Vydrží mi dlouho, vychutnávám si ji po čtverečkách. Na hony se vyhýbám přeslazeným bonboniérám, tyčinkám, sušenkám, dortíkům a nechybí mi nic z toho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, když já mám ráda zrovna ty přeslazený tyčinky :D vím, že nemůžu odbourat veškerý cukr, samozřejmě mám určitou soudnost a je pravda, že když si dám 2 kousky lindt s chilli, tak už na nic nemám chuť, ale není to prostě úplně můj favorit, no...

      Vymazat
    2. No, já myslím, že je to o zvyku. Dokud jsem si denně dávala sušenku nebo jinou sladkost a zalila to limonádou, myslela jsem, že bez těhle věcí nepřežiju. Dneska mi coca cola kroutí pusou, jak šíleně nacpané cukrem to je a hořká čokoláda je to jediné, co mi na mlsání zůstalo. Splněno, "jen tak" nějaká nadbytečnost na mlsání zůstala, když je chuť a ne hlad a poživatiny s, řekněme, nadmírou cukru, mi prostě přestaly chutnat. Nedá se jít na sebe s bičem, že prostě končím se sladkostmi. Někdo si odvykne, já třeba určitě a kdo ne? No, asi bych byla pro se toho nevzdávat, protože je to na slušnou neurózu a jít si po tom, co zlikviduju půlku Nutelly, raději zaběhat. :-)

      Vymazat
  5. Mi pomohlo zařadit do jídelníčku luštěniny, celozrnné věci a podobně, prostě pomalé cukry. Tělo pak nemá na ty rychlé takovou chuť. A taky, pokud máš ráda cibuli, česnek, zázvor atd., máš vyhráno. Tyto potraviny fungují velmi příznivě proti plísním v těle, které často můžou za nezvladatelné chutě na sladké. Já jsem byla velký čokoholik, ani teď se sladkého nezříkám, ale stačí mi ho výrazně méně a taky dám v naprosté většině případů přednost hořké čokoládě (nejvíc mi chutná ta na vaření :-)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. celozrnné pečivo jím prakticky každý den, luštěniny mám tak 1x týdně a chuť na sladké mám pořád. Možná je to spíš psychická závislost :)

      Vymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty