neděle 4. března 2018

Moje současná denní pleťová rutina


Krásný den všem!

Už delší dobu jsem vám dlužna článek o své denní pleťové rutině. A protože se tu v minulých dnech o něj dokonce přihlásila jedna milá čtenářka, rozhodla jsem se ho konečně sepsat.

Abych vás uvedla do obrazu, moje pleť je v současnosti problematická, hlavně v oblasti čelisti, krku a občas i tváří. V těchto partiích mě trápí v závislosti na cyklu méně či více úporné akné, spíš takové to uložené v hlubších vrstvách pokožky. Nevím jak to napsat odborně, takto laicky mi to vysvětlil minule můj dermatolog, který když jsem před něj postavila všechny svoje lahvičky, séra a vodičky, tak naznal, že už není moc co mi předepsat :D Jinak je moje pleť smíšená, tváře jsou normální, téčko se mi klasicky mastí víc, ale není to zase až taková tragédie, jako to v minulosti bývalo. Kosmetička mi stále tvrdí, že je pleť i citlivá, já ten pocit úplně nemám. V pohodě snesu na denní bázi kyseliny, retinolové přípravky, jen tak něco mě nerozhází.

Svůj den začínám mycím obličejovým gelem ze tří druhů růží od firmy Florihana. Jedná se o čistě přírodní produkt s pěkným složením, který u nás koupíte asi jen na 2 eshopech, pokud mě paměť neklame. Já jej kupovala v kamenné prodejně u nás ve Znojmě. (provozuje i eshop) V posledních letech jsem si růže v kosmetice velice oblíbila a když jsem ten gel viděla, musela jsem ho mít. Ale abych se nerozkecávala zbytečně… prostě si umyju obličej tímto gelem a když zrovna vím, kde je moje silikonové čistidlo ala Foreo Luna z Lidlu, tak jej použiju. Posledních pár týdnů ho nemůžu najít a začínám se obávat, že skončilo v odpadkovém koši, kam Satáně nosí bohužel kde co. Používám tedy místo něj konjak houbičku, kterou mám také dlouhodobě v oblibě. 


Druhým krokem je pak růžová voda nebo exfoliační tonikum se 7% kyselinou glykolovou od firmy The Ordinary. Vybírám podle toho, v jakém stavu pleť zrovna je a jak se cítím. Když jsem měla nedávno pleť hodně podrážděnou a posléze i vysušenou po absolvovaném kosmetickém ošetření v saloně, používala jsem jen růžovou vodu, abych pokožku zbytečně nedráždila a nevysušovala. ( růžovou vodu mám přelitou do lahvičky se střičkou. V době focení byla lahvička nezvěstná, nalezena byla večer ve tříděném odpadu) Jinak musím říct, že už druhým rokem používám růžovou vodu, kterou mi rodiče vozí z dovolené v Bulharsku, vyjde  tam asi na 80Kč a jsem s ní maximálně spokojená. Nevidím rozdíl mezi touto levnou vodou a dražšími, které jsem v minulosti zkoušela. 






Třetím krokem je momentálně poměrně nové hydratační sérum od The Ordinary. Jedná se o velice lehké sérum na bázi vody, které neobsahuje žádná olej, alkohol ani silikony, zato obsahuje extrakty z mořských řas, které mají pleti zajistit hydrataci a zklidnění. Tento přípravek nepoužívám nijak dramaticky dlouho, nicméně i předtím jsem používala lehký hydratační fluid s kyselinou hyaluronovou. Konkrétně to byl přípravek značky Sephora, který jsem dostala od kamarádky a nemohla jsem si na něj vůbec stěžovat. Nebudu se o něm zbytečně rozepisovat, protože se už stejně nevyrábí a není k sehnání. Za podstatné považuji to, že třetím krokem je porce hydratačního přípravku.





Čtvrtým krokem je rozjasňující sérum s vitamínem C, které jsem moc chtěla do rutiny zařadit, abych lehce bělila a rozjasňovala pleť, které byla kvůli hlubokému akné a mému nešetrnému zacházení plná diskolorací a já jsem si přála tón pleti nějak sjednotit a jednotlivé skvrny „vybělit“. Dlouho jsem si nemohla vybrat a pak jsem tak trochu zkratkovitě na Black Friday sáhla po séru od řecké značky Korres, která není sice úplně přírodní a není ani moc v kurzu, ale já jsem s ním spokojená velice a výsledky rozhodně vidím. Jedná se o přípravek, který obsahuje olej z divoké růže, voní jako růže a je mi velice příjemný. Toto sérum je určeno i na oční okolí a je o poznání „výživnější“, než předcházející hydratační přípravek. Obsahuje kromě vitamínu C také polysacharidy získávané z Baobabu, výtažek z ženšenu, provitamín B5, extrakt z kdoule a další. 

Občas jsem místo tohoto séra použila suspenzi s vitamínem C od The Ordinary, která je co do množství vitamínu C koncentrovanější, ale nevyhovuje mi úplně jeho konzistence. 1.) v tom cítím jemňounké částečky prášku vitamínu C a 2.)mi pak na něm žmolkoval krém i makeup. 3.) se pak celý den cítím tak nějak ulepená. Prostě mi uživatelsky nesedla, používám ji spíš jen ve dny, kdy vím, že nikam nepůjdu a nebudu se líčit. Zkoušela jsem oba Cčkové přípravky i míchat, jestli to nebude uživatelsky přívětivější a dalo by se říct, že trochu je... ale žádná velká sláva to stejně není. 








Pátým krokem by dle mého měl být krém. V současné době mám v pleťošuplíku hydratační krém od Pestle & Mortar, který mi donesl Ježíšek a který je velice lehký, voňavý a příjemný. Jenže!! Ono mi to předcházející sérum „bohužel“ tak nějak stačí i místo krému. Ono je totiž takové „hutnější“, než bych u séra čekala, prostě to není jen nějaká vodička, je to gel/gelkrém, který mé pleti stačí. Pokud na něj nanesu ještě vrstvu krému, tak prostě cítím, že už je to moc, pokožka pak zlobí, víc se mastí a mám problémy s výdrží makeupu. Nestojí to prostě zato, používat ho za každou cenu. V současné době tedy pátý krok vynechávám a krém zařadím, až sérum od Korres nahradím  nějakým jiným, lehčím produktem s vitamínem C. Pokud mi umíte nějaký takový produkt doporučit, budu jen a jen ráda.  Nechápejte mě špatně, já jsem s tím Korres sérem vlastně spokojená, jen je mi líto vyhodit tak nehorázně drahý krém, jen proto, že už ho pleť na séru nesnese.


No a pak tu mám takový jakože občasný krok, kterým je přípravek s 10% kyselinou azelaovou. Jedná se o kyselinu, která je vhodná pro mastný typ pokožky a aknózní pleť. U nás se prodává „podobný“ přípravek – Skinoren, který je registrovaným léčivem a předepisují ho leta letoucí kožní lékaři svým pacientům na akné. Kyselina azelaová má tu výhodu, že se dá používat i v letních měsícich, nevadí ji sluníčko, působí antibakteriálně, protizánětlivě, reguluje tvorbu kožního mazu, v neposlední řadě působí pozitivně také na kožní pigmentace. Bohužel se tento přípravek nesnesl nějak konzistenčně s C sérem, žmolkoval na něm a bylo to zase celé na prd, takže jsem to dělala tak, že jednou v týdnu jsem vynechala sérum a použila tento „krém“… jenže jsem měla pocit, že takto nárazové používání je prakticky k ničemu a chtěla jsem ho úplně odsunout stranou na neurčito. Ona ta kyselina azelaová má takovou trochu hodně silikonovou konzistenci, nebo se mi to jen zdá?? A občas se mi na ní drolí i makeup, no prostě ty přípravky od The Ordinary jsou levné, po stránce funkční opravdu funkční, avšak za cenu prapodivných konzistencí, pachů a uživatelského diskomfortu nebo jak to co nejtrefněji vyjádřit.
Jenže! Pak se stalo takové nedopatření. Chtěla jsem zase jednou smíchat C sérum a C suspenzi, ale přehmátla jsem se (bo jak můžete vidět na fotkách kyselina azelaová a C suspenze mají stejné balení) a smíchala Korres s azelaovým krémem. A ono je to celkově úplně nejvíc super!!! Fakt. Dohromady je to lehké, krásně se to aplikuje, není to hnusně silikonové, jen krásně klouzavé a nádherně se to vstřebává, není to tak těžké a výživné jako samotné sérum, vůbec to nelepí, no prostě je to úplně super! Takže teď pár dní mažu tímto kombem. Ještě si tedy musím zjistit, jestli si ty aktivní látky nějak teoreticky nevadí, neruší si účinky nebo cosi takového...a jestli ne, tak asi už to budu míchat na věky věků a jsem zvědavá, jestli budu krásnější a krásnější, až se stanu nejkrásnější na celé naší ulici. 



Tak to asi tak všechno k mé současné  denní pleťové rutině, kterou si myslím, že mám nastavenou vcelku dobře. Jsem spokojená. Musím říct, že mám sice pupínky, ano, akné se opravdu tvoří, zvlášť v období těsně před menstruací, ale mám pocit, že jinak je pleť v dobrém stavu. Zní to asi vtipně, že :) Myslím tím to, že nejsem vysušená, nejsem přemaštěná, pleť se rychle hojí, diskolorace mizí, vrásky nepřibývají nějakým viditelným tempem, pleť dle mého "září", je napitá, je spokojená a to považuji za hlavní! Pupínky jako takové se dají lokálně zakrýt, od toho máme šminečky :)

Pokud by vás něco zajímalo, ptejte se, ráda vám odpovím.
Přeji krásné dny a doufám, že se zase brzy uvidíme.

Meduňka

4 komentáře:

  1. Děkuji za recenzi na Korres , po tomhle pokukuji delší dobu a asi do něj i půjdu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, na zimu je rekla bych idealni. V lete to na me asi bude moc. Ale ted jsem moc spokojena. Medunka

      Vymazat
  2. Chjo, vitamin C v tubě i azelaic acid od the Ordinary mám doma v šuplíku nenačaté, teď se je trochu bojím načnout, když jsou tak uživatelsky nepřívětivé. A jsem ráda, že nejsem jediná, kdo říká potomkovi Satáně. Kdyby mi dítko hodilo do odpadků Foreo, to by mě asi omývali:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, azelova kyselina je fajn. Ja nemam rada takove ty ultrahladke povrchy jako je treba baze ppd makeup, tak mi vadi trochu, ale nic hroznyho. Ale to C teda mi fakt nesedi. Ale ted si ho brala kamaradka a rikala mi, ze na zo jeste da krem a i makeup a uplne vpohode! Tak nevim. Mozna jsem divna. MEDUNKA

      Vymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty