čtvrtek 23. listopadu 2017

Meduňčiny mandlové vanilkové rohlíčky

ahoj všichni,

hned na úvod mám potřebu sdělit, že nejlepší vanilkové rohlíčky na celičkém světě peče můj bratr. Jsou křupavé, báječné, z lískáčů pečené. Miluju je. Ale cítila jsem jakousi potřebu mít i já svůj recept a tak jsem se pustila do rohlíčků z mandlí a dopadly výborně. Všem chutnají - tedy celé naší rodině. Jsou křehké, nekřupou a rozpadají se na jazyku. Jelikož měly úspěch, přináším vám na ně "recept", pokud se tomu tak dá říkat, já totiž dost jedu stylem "přiměřeně, přiměřeně"... Za top rohlíčky však dál považuju ty bratrovy! Pokud se mi podaří na ně vyloudit recept, tak vám jej hodím sem nebo aspoň na IG.
 
 
 
Co budete potřebovat:
 
 
 
50g   moučkového cukru
250g hladké mouky
200 g másla
1 - 2 vejce
100g loupaných mletých mandlí
1 vanilkový cukr + moučkový cukr na obalení
 
 
Jak říkám, já úplně recepty nedodržuju, když mám něčeho míň, tak se s tím nepářu.
 
 
Pokud nemáte doma mandle loupané, nezbyde vám nic jiného, než si je spařit vařící vodou a oloupat pěkně ručně... jako já! Ale nebojte se, jde to opravdu dobře. A pak pěkně nadrtit nebo umlít.
 




 
 

Cukr by se měl používat moučkový, já obvykle používám při pečení klasický třtinový krystal, který si nadrtím na "moučku". Nikdy to není tak ultrajemné jako moučkový cukr, ale stačí to bohatě.





Mouku můžete z části nahradit nějakou zdravější variantou, třeba špaldou nebo pohankou... já jsem neměla nic po ruce, tak jsem pracovala s běžnou hladkou.



Do mouky jsem nasypala mandle a cukr, poté přidala změklé máslo, kterého jsem neměla dost, takže místo 200g jsem použila asi 180g a taky to stačilo. Poté jsem přidala 2 vejce a zapnula robota. Během 1 minuty jsem měla na světe hotové těsto, které jsem dala přes noc uležet do lednici. (Kdybych měla kapacitu, tak bych pekla klidně ještě tentýž den, nicméně jsem byla ráda, že jsem ráda.)

Určitě se najde někdo, kdo bude oponovat, že ruční práce je ruční práce, ale já už několik let používám na přípravu všech těst robota a nemůžu si ho vynachválit. Mám vlastně jenom tyčový mixér s velkým nástavcem na sekání a právě na hnětení. Ale zvládá to skvěle a díky bohu za ty dary.







těsto po cca 1min. v mixéru



Druhý den jsem vyndala těsto z lednice a cca po 20ti minutách se pustila do tvarování rohlíčků. On můj pan Vedoucí dlouho nevydrží nezlobit a sedět v židličce, takže to by takové zběsilé a ledabylé tvarování.






Pekla jsem v předehřáté troubě při 180ti stupních cca 10 minut. Prostě tak nějak dozlatova, jak se říká. Ihned po vytažení z trouby jsem obalovala v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Na obalování jsem použila už cukr pravý moučkový. 
 










 
Hotové rohlíčky jsou křehké a podařilo se mi jich několik při neopatrné manipulaci v cukru zlomit. Je to ale dáno tím, že jsem opravdu nepracovala v klidu a pohodě, ale spíš ve spěchu. Vy si na pečení jistě najdete víc času, abyste si užili takovou tu pravou pečící předvánoční pohodu.
 
 
Pokud se někdo rozhodne tento recept vyzkoušet, tak doufám, že se dílo vydaří a budete spokojení. Pokud použijete svůj běžný recept, tak vám přeji totéž.
 
Připomínám ještě soutěž o 2 měsíční kúru kolagenu. Zde na blogu i na IG.
 
Mějte se krásně, Meduňka.
 

 

10 komentářů:

  1. Ty zlomený jsou přece nejlepší :-)
    Jana

    OdpovědětVymazat
  2. já bych tedy si dovolila... a víš o tom, že mleté mandle už můžeš koupit hotové?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, my socky kupujeme, co je ve slevě a moje mandle byly super kauf! takze klidně oloupu a namelu.

      Vymazat
  3. Hned bych si pro jeden sáhla a ochutnala :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, moc děkuji za komentář, bohužel už nejsou :D

      Vymazat
  4. Ty jsou krásné....mandlové jsem nikdy nepekla, vzdycky jen oříškové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc děkuji, bohužel už jsou snědené, ale budou další :)

      Vymazat
  5. mňami, vanilkové rohlíčky miluju :D http://xoxoronnie.blog.cz/

    OdpovědětVymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty