sobota 8. července 2017

Radosti/strasti/typy/rady/supervize "matky roku" I. - pitný režim po porodu

zdravím vás,

vy, kdo můj blog sledujete delší dobu, jistě víte, že můj pitný režim byl vždy opravdu mizerný! Rozhodně to není nic k chlubení, spíš se vám dávám jako příklad absolutně nehodný následování, ba dokonce bych se nebála označit se za odstrašující příklad! S příchodem Minimeduňčete jsem musela na tomto svém "pitném nezvyku" zapracovat. Už v porodnici jsem si vyslechla od doktorky svoje, když jsem přiznala, že denně vypiju tak 2 dl, nic moc navíc nelze čekat.... že prý se mi nebude dělat mléko a kdesi cosi, popravdě jsem měla dost práce s tím, abych neomdlela, takže mi to šlo jedním uchem dovnitř a druhým ven... ale pobavila mě sestra, která se na mě tak upřímně podívala, kroutila hlavou a povídala: "to jste to musela té doktorce přiznávat???" (tak ptala se, žejo.... nebudu jí přece lhát)
 
Vzhledem k tomu, že jsem těsně po porodu začala sama od sebe pociťovat neutuchající potřebu tekutin, nebyl naštěstí problém pitný režim trochu poladit. Po pár týdnech šla však veškerá žízeň takříkajíc "do kopru" a bylo potřeba se k pití opravdu nutit. Co jsem tedy pila a jak jsem se snažila zajistit sobě i Minimeduňčeti dostatek tekutin?
 
1. Denně jsem si začala připravovat minimálně 2 velké hrnky čaje pro kojící matky. Nefungovala na mě konvice čaje, když vidím moc tekutin pohromadě, úplně mě to děsí a nemám chuť se do toho pustit. Pokud si rovnou čaj rozliju do hrnků, mám pocit, že jsem schopna tyto dílčí "mety" zdolat. Pro jistotu jsem si čaj navařila vždy už večer, aby na mě ráno čekaly hrnečky na kuchyňské lince k okamžitému odběru. Navíc mi ty čaje chutnají víc studené.

2. 2 sklenice vody s kapkou citrónu během dopoledne

3. 1 sklenice 14ti denní kúry na podporu laktace od firmy Humana - jsem pila nepravidelně a to především z důvodu vysoké ceny tohoto přípravku. Pokud bych si byla jista, že bez něj to nepůjde, kupovala bych pravidelně, ale nejsem si jista výsledkem poměru cena/výkon.

4. Po několika měsících jsem se ujistila, že Minimeduňčeti nevadí džus a přidala jsem proto 0,5 litru čerstvého džusu z Lidlu.

5. Talíř kaše k snídani - vařím si každé ráno talíř rýžové/ovesné/jáhlové kaše z rostlinného mléka. Vařit kaši jsem začala hlavně proto, abych do sebe dostala další tekutiny a to v pro mě jednoduše poživatelné formě.

6. talíř polévky - ačkoli nejsem "polévková" a nikdy jsem polévky moc nekonzumovala, snažím se teď sníst každý den opravdu alespoň 1 pořádný talíř vývaru nebo bramboračky.



 Kojících čajů jsem vyzkoušela několik a nakonec jsem zakotvila u značky Leros, které jsou běžně dostupné jak v obchodech, tak v lékárnách.
 




 
 
 
Skoro všechny čaje na podporu laktace, o kterých vím, jsou založeny na bázi jestřabiny. Jedinou výjimkou, kterou jsem objevila je čaj od Weledy, který neobsahuje jestřabinu, ale pískavici řecké seno. Čaj od firmy Weleda seženete například v drogerii DM. Jeho cena je však jednou taková než čaje od Lerosu - něco přes 110Kč.

Jestřabina lékařská, neboli kozí routa, je vytrvalá bylina, která v našich končinách údajně zdomácněla někdy během středověku. Jedná se o bylinku, která je vyhledávána zejména diabetiky a kojícími matkami. Jedná se o jednu z mála bylin, které působí na podporu laktace. Diabetici zase uvítají její schopnost snižovat hladinu cukru v krvi.
Je potřeba mít na mysli, že ve velkých dávkách může být jestřabina toxická a způsobit například otok plic, snížení krevního tlaku nebo hypoglikémii. Kojená miminka mohou při větších dávkách této byliny být zvýšeně spavá a mohou mít problémy se zvracením. Je tedy vhodné dodržovat doporučené dávkování čajů!
 
Varianta BIO čaje obsahuje: šípek, jestřabinovou nať (20%), černý rybíz, levandulový květ.
 
Klasická varianta čaje obsahuje: nať jestřabiny (25%), kmín (15%), fenykl (15%), meduňku (15%), zlatobýl (15%), violku trojbarevnou (10%), jitrocel (5%).
 
(Dočetla jsem se, že fenykl a kmín podporují laktaci i ve formě aromaterapie, ale nemám vyzkoušeno osobně a je to tak trochu mimo téma pitného režimu ...)
 
 Osobně mi chutná víc oranžová Bio varianta, kterou jsem sice podle složení vyhodnotila jako "méně nadupanou", ale vyhovuje mi chuťově, čichově i celkově víc. Připadá mi taková uklidňující, pohodová. Patrně to bude tou levandulí, na které si poslední měsíce ujíždím nejen v kosmetice, ale právě i v čajích.

Jen tak mimochodem - když jsem se ptala v lékárně, jestli mají nějaký čaj, který neobsahuje primárně jestřabinu, ale i jinou bylinku, protože jsem prostě chtěla čaje a účinné látky trochu prostřídat a tělo případně "nakopnout" ještě o něco víc, koukala na mě paní prodavačka jako tele na nová vrata a to doslova ... něco blekotala o tom, že jestřabinu obsahuje tento čaj a ukázala mi Leros, když jsem opět zopakovala, že chci čaj založený na bázi jiné bylinky, nebyla schopna slova. Zeptala jsem se tedy, jestli mi může doporučit něco jiného na podporu laktace. Popravdě, čekala jsem například homeopatika! Paní mi zcela vážně doporučila jíst zahuštěné polévky. Pak jsme si výrazy prohodily a já hleděla na ni jak tele na nové vrata...a zcela konsternovaná jsem odešla vařit zahuštěnou polévku.





 
 
Čaj Weleda obsahuje: pískavice řecké seno, semena anýzu, fenyklu, kmínu, listy sporýše lékařského (15%)

Pískavice řecké seno je kulturní bylinou, kterou byla již od "pradávna" pěstována zejména ve Středomoří, odkud pochází. Jedná se o jednoletou rostlinu se žlutými květy, která byla pěstována zejména jako krmivo pro dobytek, ale její semena byla a jsou stále využívána rovněž ve farmacii a léčitelství. Rostlina obsahuje fytoestrogen a bývala tedy užívána jak kojícími ženami, tak například ženami v přechodu. V současností se údajně její užívání nedoporučuje a to z důvodu neprobádané (ne)bezpečnosti.
Kvůli obsahu vitamínu K by semena neměly užívat osoby s poruchou srážlivosti krve.
Bylina by dále měla snižovat cholesterol  a cukr v krvi a zabraňovat nadýmání.
 
Z několika zdrojů jsem se dočetla o vhodnosti užívání pískavice společně s benediktem lékařským. Tyto byliny využívají synergického efektu a nejlépe údajně fungují v prvních týdnech kojení, pak jejich význam pro podporu laktace klesá.

Pískavice se dále užívá jako koření a to zejména ve směsích. Přidává se například do kari. Má velice výrazné a specifické aroma. Právě toto aroma mě trochu odrazuje od pití čaje Weleda, protože si připadám jako na nějaké grilovačce nebo jak to popsat. Jako bych popíjela naložené maso :D Ale jako chuťově to není vůbec špatné, jen opravdu dost aromatické.

Sice mi víc sedly čaje Leros, ale je to čistě subjektivní záležitost a pokud by někdo měl pocit, že na něj čaje s jestřabinou nezabírají, má možnost vyzkoušet i tuto alternativu.

 
 Nejdražší záležitostí z mého poporodního pitného režimu byl potravinový doplněk Humana Piùlatte Plus. Tento přípravek nám rozdávaly sestry v porodnici, několikrát denně mi jej doporučovaly ke koupi a dělaly mu poměrně pěknou reklamu, takže mi Pilot hned druhý den ten zázrak zakoupil a přinesl do nemocnice. Jedná se o pytlíčky plné prášku, který se rozpustí hodinu před nebo po jídle ve sklenici vody. Nápoj je sladký, má mangovou příchuť, takže se relativně dobře pije. Já třeba sladké nápoje nevyhledávám, tudíž jsem s tím měla trochu  problém, ale většině matek prý velice chutná.

(K tomu bych měla takovou poznámku - pokud sestry dělají nějakému produktu takovou reklamu, čekala bych, že nemocniční lékárna tento doplněk bude mít na skladě nebo že personál tento přípravek alespoň bude znát. Pokud magistra v nemocnici na vás kouká a nechápe, co po ní chcete, asi je ta reklama nějak nedotažená do konce a nemocnici utíká příjem od vyhukaných a zmanipulovaných prvorodiček. No nic. To bylo jen tak mimochodem.)

Nápoj je založen na bázi výtažku z ostropeřce mariánského a jestřabiny. Ostropestřec jako takový není v těhotenství ani kojení doporučován, patrně kvůli nějaké jiné jeho složce? Přiznám se, že netuším, nezkoumala jsem a ani nebudu detailně zkoumat.




 

Tento potravinový doplněk jsem zakoupila pak ještě jednou nebo dvakrát, když jsem měla nějakou laktační krizi, to jsem se v podstatě jako tonoucí chytala i stébla...

Ale upřímně opravdu nevím, jestli to balení, které vydrží na 14 dní stojí za těch 300 - 400Kč. V lékárně kamenné jsem kupovala dokonce snad za 450Kč!  S chladnou hlavou se přikláním spíš k variantě nestojí za to, pokud se dívám jen na finance. Pokud se na to dívám z toho pohledu, že mě to donutilo vypít o 1 sklenici tekutin víc.... pak bych asi koupila znovu!


Tak to byly záchytné body mého pitného režimu po příjezdu z porodnice a prvních několik měsíců. Nyní už si dělám spíš sodastreamovou vodu a prokládám čaji a čerstvým pomerančovým džusem. Čaje pro kojící matky si vařím jen několikrát do týdne asi spíš pro jistotu a z nostalgie :)

Tak jako tak jsem však určitě nikdy nevypila ty 3litry, které mi doporučovaly sestry v porodnici. Vypila jsem tak 1,5 litru. I to je moje maximum a jsem za ně ráda.


Nevím, jestli tento článek někdy někomu k něčemu bude, snad ano. Kdo má tyto radosti již  za sebou, by mohla ostatním třeba přispět svými postřehy nebo radami.

Příště se na vás těším už zase u kosmetického článku. Krásnou neděli.

Meduňka

 
 
 

6 komentářů:

  1. U mna to slo tak nejako prirodzene: v momente ked som si dieta prilozila na kojenie a mala sa prisala ma popadol taky smad, ze som bola schopna naraz vybzunknut pol litra vody. Po par dnoch som sa poucila a pred kojenim som si vzdy natocila vodu do plastovej flase :) Caju na kojenie som tiez vypila litre, hadam to aj niecomu pomohlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já měla žízeň fakt jen chvíli, pár týdnů a teď se musím zase nutit :( Díky za komentář

      Vymazat
  2. S pitným režimem při kojení jsem problém neměla, taky jsem měla nejraději bio čaj od Lerosu. Zato teď na začátku těhotenství je mi skoro všechno pití vyloženě odporné, nemůžu vysvětlit proč, vypiju sotva dvě skleničky, ale měla jsem to tak i u prvního, takže čekám na druhý trimestr, až se to srovná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeju, ať je tohle období rychle za tebou! Jsem ráda, že nejsem sama, kdo si ten Bio Leros oblíbil :) A děkuji za komentář

      Vymazat
  3. Pitný režim, mám standratně hodně mizerný, maximálně tak pul litru, když se nehlídám a nenutím. Když jsem kojila, což je už par let zpět, tak jsem ty kojící čaje uplně nesnášela a nedokázala vypít. Takže jediné co jsem měla na podporu kojení byl gravimilk a caro a asi to zabíralo, protože bych mohla dělat z fleku kojnou. Ale nějaké 2-3 litry jsem stejně vypila maximálně v tom šestinedělí, to jsem vypila klidně celou dvojlitrovou lahev vody za den, ale pak už jen z donucení :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem s tím měla po porodu docela problém, to přiznávám. :) Ale nakonec jsem objevila kouzlo filtrační konvice. Měla jsem totiž problém s tím, že třeba klasická voda je pro mě moc těžká a po porodu jsem na šťávy neměla moc chuť a bylo mi po nich zle. Filtrovaná voda je odlehčená od minerály, takže ta mi problém nedělala a díky tomu jsem pravidelně pila. :)

    OdpovědětVymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty