čtvrtek 23. října 2014

poloviční domácí tvoření - pleťové tonikum

pěkný den všem,

dnes bych vám moc ráda ukázala svoji domácí tvorbu :) Stalo se mi v září, že mi došla pleťová voda/toner (nedělám mezi nimi rozdíl), objednala jsem si nový toner od BioAroma a neodhadla jsem, že to bude chvíli trvat, než mi bude doručen. No a tak mi nezbylo, než si skočit do drogerie koupit vodu novou. Pravda, mohla jsem sáhnout do lednice pro jarishe, ale neměla jsem v něm právě nic naloženého a já nemám k čistému jarishovu roztoku žádný vztah... a tak jsem v drogerii sáhla po prvním, co jsem našla a tím bylo čistící tonikum bez alkoholu od Helada -  Amia active. Není to žádný  zázrak přírody, ve složení samozřejmě figurují hnedle 4 parabeny... ach jo... ale zase prej parfemace je bez alergenů (píší na etiketě) :D Jinak tonikum obsahuje taky panthenol, alantoin, měsíček lékařský a lékořici.
 
Ale protože mi voda připadala taková fádní, tak jsem se rozhodla do toho něco nasypat a ono z toho něco vyleze :)
Upozorňuji, že v tomto "oboru" pracuji stylem, "co dům dá"  a "přiměřeně, přiměřeně" :)
 
 
 
Hřebíček - je moje oblíbené koření a miluju ho i v pleťových vodách. Hřebíček působí anibakteriálně, antimykoticky, analgeticky, taky má prohřívací účinky. Hřebíček je vhodný na mastnou pleť a na akné.
 
Sůl z mrtvého moře - obsahuje více než 80% minerálů (z toho nejvíc hořčíku). Tato sůl není slaná, ale hořká. Tedy to jsem se dočetla, já ji nechutnala :) Třeba se odhodlám. Sůl je vhodná pro aknozní pleť, na ekzémy atd.
 
Tea tree olej - údajně je nejsilnějším přírodním antiseptikem, má antibakteriální a antimykotické vlastnosti, odstraňuje svědění a mírně znecitlivující účinek.
 
Směs olejů - obsahuje dva druhy eukalyptů a rozmarýn - eukalyptus je vhodná na nečistou, mastnou pleť, napomáhá hojení. Musí se pečlivě hlídat koncentrace, aby nedošlo k dráždění očí a pokožky.  Rozmarýn je také doporučován při nečisté pleti, tonizuje, hojí, brání vzniku zjizvení, působí astringentně a antisepticky.
 
 
Chemici a osoby znalé aromaterapie se možná budou chytat za hlavu a budou si o mých experimentech myslet svoje - tomu věřím. Ale já mám dobrý pocit, že jako jsem pro to hojení udělala maximum :)
 
Tonikum krásně voní, mám po něm pokožku takovou pěkně vláčnou, napnutou a hlavně nelepivou. Nesnáším, když lepím! Přiznám se, že nepoznám, zda to dělá zázraky - nebo tedy zázraky to nedělá, protože kdyby ano, tak nevypadám tak, jak vypadám - tedy hrozně. Ale lehce to vysušuje a jsem přesvědčená o tom, že to má antibakteriální účinky. Xicht mám sice olezlý až hanba, ale docela rychle se to odhojuje. Neříkám, že je to jen zásluha tohoto tonika, to bych byla asi naivní, kdybych si to myslela :) Každopádně mi vyhovuje víc, než třeba to tonikum od Lumene, které slibovalo kde co a nevšimla jsem si víceméně ničeho...
 
Tak to je dnes vše, mějte se krásně a napište mi něco, ať si počtu :)
 
Meduňka

5 komentářů:

  1. Tak to je hodně zajímavý, asi by mě nenapadlo do koupeného kosmetického produktu přidávat ještě něco navíc :-) Ale proč ne, když to funguje ve finále líp.

    OdpovědětVymazat
  2. Uprimne by sa mi do toho ísť nechcelo ale je to zaujímavé :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to by u mě neobstálo, z jednoho úplně prostého důvodu - naposledy, když jsem na sebe použila tea tree olej, se mi kůže osypala jako při spalničkách.

    OdpovědětVymazat
  4. Tea tree miluju, je to to jediné, co mi spolehlivě zlikviduje akné v jakékoli fázi rozpuku :-) Bohužel mi nefunguje preventivně. Hřebíček jsem objevila nedávno (doporučuju hřebíčkový olej od Karla Hádka) a zatim jsem z něj nadšená. Na mou aknozní pleť teď používám údajně pomalu zázračnou kosmetiku, ze které si ale mé pupínky vůbec nic nedělají a tvoří se vesele dál. Takže už se smiřuju s tím, že si budu muset také sama něco umíchat..

    OdpovědětVymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty