neděle 5. ledna 2014

O tom, že pýcha předchází pád! aneb Kardinálovy řezy

krásnou neděli přeji,

tak už máme pár dní nový rok a já mám vůči vám restů a restů. Víte o tom, že se s resty nemá vstupovat do nového roku? :) Já to vím, mrzí mě to, ale to je tak asi všechno, co jsem s tím schopna dělat. Články typu The best of 2013, Nákupy z poslední doby, Recenze toho či onoho budou.... jako fakt jsou v plánu, čestný pionýrský! Ale teď zatím žiji spíš jídlem a takovými těmi základními lidskými potřebami :)
 
Abych se vám přiznala, trpěla jsem do nedávna takovou utkvělou myšlenkou, že jsem výborná pekařka. Pekařka ve smyslu cukrářka. Jsem si vědoma toho, že s mým vařením to není valné - ne snad, že bych neuměla vařit, jen to nečiním s nadšením a radostí a zápalem a jiskřičkami v očích. Zato pečení...hmmm to je jiná! Peču ráda, peču docela často a někdy mě to chytí jen tak znenadání a musím se do toho okamžitě pustit. Většinou se mi pečení daří, lidem moje dezerty chutnají a tak mi nějak pomalu, ale jistě stoupal frňáček nahoru a dospěla jsem k tomu, že jsem snad cukrářka od pána Boha :) Chacháááá, taková blbost, co :) Na to, jak se věci mají, jsem odhalila teprve nedávno!
 
Makronky? No problém, za půl hodinky nemám co dělat! Že nemám mandlovou mouku? No problém, vyrobím z mandlí natotata - hodím mandle do Brauna a bude mouka jak víno! Jenže ono ne! Sakryš je to pořád hrubé, tak to ještě na chvíli zapnu, pak to bude jedna báseň ..vrrrrrrrr chrrrrrr..... sakra.... co se to tam stalo???? (Co by se tak asi stalo - zapracoval olej).... tak teď už z toho tedy mouka nebude.....no nic, nevadí, hodím tam cukr a bude z toho marcipán ...... vrrrrrrr...chrrrrrrr.... moc chutné to tedy není..... tak co teď s tím????? Přece nevyhodím 150g mandlí a 100 g cukru! No coby, přidám tam trošek mouky, vejce, kakao, pár lžic smetany.....vrrrrrrr...chrrrrrr....vrrrrrrr a je těsto na cukroví - vyválím, vykrájím upeču, slepím krémem, poleju čokoládou, ozdobím! Mňam!
 
Makronky to sice nejsou, ale toto cukroví mělo letos největší úspěch :) Dobře to dopadlo, suroviny zachráněny, ale na cukrářku roku to tedy nebude!
 
A tuhle v 20:15 jsem dostala takový nápad - upeču Kardinálovy řezy, co mi tak moc chutnaly v kavárně! A dám je zítra taťkovi k narozeninám - vlastnoruční dárky jsou stejně ty nej!
A že je pozdě? Nevadí - za půl hodiny nemám co dělat..... bude to rupšup, sice jsem to nikdy nedělala.... vlastně nemám ani recept, ale strejda Google zná všechno.....
 
Recept kopíruji ze stránek, kde jsem ho našla a přikládám i odkaz, paní tam má super foto návod - takže pokud se necháte inspirovat, raději koukejte k ní, bo to moje dílo tedy ..... no však uvidíte :)
  
"Ingredience:
piškotové těsto: 1 celé vejce, 2 žloutky, 50 g cukru krupice, 40 g hladké mouky
sníh: 3 bílky, 100 g cukru krupice
náplň: marmeláda, 250 ml smetana ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky (pokud použijeme smetanu Rama Cremefine není nutný), moučkový cukr na posypání
 
Postup:
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Celé vejce, žloutky a cukr ušleháme do husté pěny a zlehka vmícháme mouku. Jeden cukrářský sáček s hladkou špičkou naplníme sněhem, druhý piškotovým těstem. Na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme nejdříve ze sněhu 4-5 pruhů po celé délce plechu, cca 2 cm od sebe. Vynecháme větší mezeru a totéž uděláme na druhé půlce plechu. Pak vezmeme sáček s piškotovým těstem a nastříkáme je do mezer mezi sníh. Těsto je řídké, takže se v mezerách rozlije. Takto vytvořené pásy jemně posypeme moučkovým cukrem a upečeme při 170-180°C asi 10-15 minut dorůžova. Vychladlé pásy obrátíme i s papírem na čistý papír nebo vál a papír, na kterém se pekly, sloupneme. Oba potřeme vrstvou marmelády, jeden z horní a druhý ze spodní strany. Na spodní díl naneseme silnou vrstvu do tuha ušlehané smetany, přiklopíme horní díl a lehce přimáčkneme. Asi hodinu necháme odležet v ledničce a před podáváním poprášíme povrch moučkovým cukrem."
 
A jak jsem dopadla já??? Nebyla jsem schopna vyšlehat tuhý sníh z bílku a cukru, fakt ne! Nechápu! Dělala jsem to už milionkrát - no tak to trošek přeháním, ale prostě mnohokrát! Ale tentokrát to nešlo a nešlo a jestli jsem to přešlehala??? Nevím, ale teklo to, nedrželo to.... Takže jsem vedle vyšlehala další 2 bílky bez cukru a pak přidala do toho původního tekavého sněhu, aby se to trošek zahustilo.... no, nebylo to ono, ale lepší to bylo.....
 
A když jsem ten bílek a pak i ten piškot (kam jsem také přidala vejce, aby ho nebylo proti tomu sněhu málo) do těch zdobících pytlíků... no měla jsem to všude, teklo mi to spodem, vrchem, zaliskaná jsem byla až za ušima....kuchyň jak po výbuchu..... grrrrrr!
 








 
 
Moje těsta prostě tekla - takže žádné úhledné přímky a navíc se strukturou podle zdobící špičky... chacha.... Dále musím říct, že na to, že jsem to měla ne ze 3, ale nakonec z 5ti vajec, toho bylo na můj plech akorát, být to ze 3 vajec, tak je to fakt miniaturní dezert!
 
Doporučuji péct rovnou dvojitou dávku a přidat notně i šlehačky, bo ty 2 šlehačky v tom vypadají tak nějak chudě! Já použila 40% smetanu, drží perfektně i bez ztužovače a víc mi chutná.
 
Musím říci, že chuťově byl dezert výborný, měl úspěch a byla jsem spokojena, vizuálně mám však co dohánět!
 
 
Toť pro dnešek vše! Mějte se krásně a nezapomínejte na to, že pýcha předchází pád! Tak pozor na to :)
 
Meduňka

25 komentářů:

  1. Hih - tedy já si o sobě myslím, že jsem perfektní cukrářka - všechno, co upeču vypadá podivně, zato chuť je dokonalá :) - prostě chybka se občas vloudí no :)

    Lil

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasně,jsme skvělé obě :)

      Vymazat
    2. Meduňko - napadlo mě - mám docela dobrý recept na makronky - kdybys měla zájem... :)

      LIl

      Vymazat
  2. Mám to stejně...žiju jen lidskými potřebami...hamat,kakat,koukat a spinkat:-D Ještě jsem se nevzpamatovala z toho vánočního lenošení a navíc jsem solidně nachcípaná,takže energie se mi potí do peřin...Já myslím,že žádné resty vůči čtenářům nemáš...nejlepší čtivo jde samo a ne z musu...já se dneska bavila....ale na další články se těším,to zase ne že ne!

    OdpovědětVymazat
  3. Nic si z toho nedělej, mně se takový věci stávaj pořád. Je to záhada. Asi škodící pečící trpajzlík (jinej, než ten co ztrácí ponožky).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mám doma jednoho a ten celej den dělá v bytě bordel!

      Vymazat
  4. No chuťově to muselo být skvělé:)

    OdpovědětVymazat
  5. ja mám jeden recept na také cookies, otrasné, roztečené, tenké, ale priateľ tvrdí, že sú najlepšie spomedzi všetkých, ktoré som kedy upiekla a ktoré vyzerali tak, ako cookies vyzerať majú. takže pre návštevu nič moc, ale na chrumkanie najlepšie :)

    OdpovědětVymazat
  6. já přesně takto vařím, žádný recept, doma minimum surovin a já dělám oběd :D jak to chuťově dopadne nikdy dopředu nevím, pokusný králík je většinou přítel a nikdy to nebyla úplná katastrofa ... no, ta bramborová kaše, co měla konzistenci omáčky, tu radši opomenu ... prostě sranda musí být a aspoň se nenudíme, no ni? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo jo, taky tak vařím, naučil mě to taťka, jsme králové improvizované kuchyně a eintopfu :)

      Vymazat
  7. Ono ani tak moc nezáleží jak dezert vypadá (teda pokud to nemá být dárek, nebo přijít návštěva), důležitá je chuť! Já bych si přála být v pečení (a vaření) stejně dobrá jako moje máma, té se podaří všechno, ale musím říct, že z receptů, zapsaných mou babičkou a prababičkou, vyjde každý a to i mě, na to byly fakt mistři a doufejme, že je to i krapet dědičné :D
    Málem bych zapomněla, četla jsem, že na domácí mandlovou mouku, se mandle mají dát na pár hodin do mrazáku a potom teprve namlet, ale nezkoušela jsem to, u mandlí ne, ale vl. ořechy vyndané z mrazáku šli pomlet krásně a byly pak takové lehoučké a nevatlavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super vychytávka! to jsem nevěděla, ale určitě vyzkouším. Dědičné to jistě bude, to nepochybuji :)

      Vymazat
  8. Ja myslim, ze dobra kucharka se pozna prave tak, ze si dovede poradit i s neocekavanejma komplikacema:D treba tak, ze suroviny nevyhodi, ale dokaze z nich udelat neco jinyho, ale stejne dobryho .. Takze bych nehazela rad zlate varecky do zita hele .)))
    Jinak s tema mandlema je to normalka, ta uvaha je logicka, namelu, ale bohuzel to nefunguje ... U me duvod, proc jsem makaronky jeste nedelala, mouku nikde nepotkavam a nebylo to zatim tak urgentni abych ji objednavala ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak zkusím zmrazit a pak namelu, třeba to zafunguje :) vstříc zlaté vařečce :)

      Vymazat
  9. Myslím, že to muselo být výborné! :-) Mně se taky vždy pečení celkem dařilo, ale pokud něco chci jako dárek tak pravidelně nastanou komplikace :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Tyjo, jsi docela odvaha pustit se do makronek :) Já si troufnu na leccos (i když spíš z běžný kuchyně, v dezertech si tak moc nefandím) a makronky jsou pro mě něco hodně nedostižnýho, někde těsně pod vrcholem cukrářskýho grálu :) Máš můj obdiv! A ta druhá věc sice možná není z nejestetičtějších, ale zato jsou v ní samý dobrý věci, takže špatný to být nemůže :)
    Krom toho ti chci říct, že máš u nás jeden tag - myslím, že pro tebe bude jak šitý na míru ;-)
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, já tomu nějak nevěřím, že je to hochcukrářina, já myslím, že je to fáma,aby to mohlo být tak nekřesťansky drahé! navíc, co nezkusím na vlastní vařečku a troubu, to jako by nebylo :)

      Vymazat
  11. Vždycky, když čtu podobné návody, získám dojem, že to není nic složitého. A pak držkuju u sporáku a "kurva" je to nejslušnější slovo, co padne :-D
    Ale co. Žádný učený z nebe nehópl, ne? Klidně přihoď víc recepisů, Meduňko. Péct mě taky baví. I když ne vždy tomu výsledek odpovídá :-D
    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé, tak to já tak leda do prdele :) já jsem vcelku slušná holka :) jojo, já zase něco hodím :)

      Vymazat
  12. Forma neforma, hned bych si tuhle mňamku dala ke kafi, ale asi ji zkoušet péct nebudu zas taková cukrářka nejsem....Medu a jsi si jistá, že ten recept byl OK?...Vůbec nemusela být chyba na straně cukrářky, ale zas chybama se furt člověk učí !-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, recept byl OK, já měla ruce volšový :) ono je to jednoduchý, ale mělajsem blbej den... vlastně je to hodně jednoduchý dezert :)

      Vymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty