úterý 22. listopadu 2016

Nepochopitelné historky z mého deníčku I. - lékárna

Zdravím všechny!

Tak jsem se tento týden rozhodla vyzkoušet DIY - šumivé bomby do koupele, sjela jsem nějaké recepty, naplánovala nákup surovin, které mi doma chybí - vlastně většina :) a vyrazila do víru "velkoměsta".
 
Z nějakého neznámého důvodu jsem do šumivek nechtěla dát mořskou sůl, ale sůl Epsomskou, o které jsem se dočetla, jak je megasuper na koupele...detox, pevný nervy a tak...  takže moje první cesta směřovala do lékárny... máme jednu kousek od domu, sice na volném prodeji vždy natrefím na paní "prodavačku", která mi už asi 10 let pije krev, je protivná, má šílený vlasy - květák a v něm prapodivný melír, ale jako budiž, každej máme něco, žejo...a celkově z jejího projevu nemůžu... ale tentokrát tedy to vyšperkovala.
 
já: Dobrý den, máte Epsomskou sůl?
 
paní: To myslíte hořkou sůl?
 
já: Myslím, že ano.
 
paní: To jako na zažívání?
 
já: Já nevím, jestli je na zažívání, já ji chci do koupele.
 
paní: O tom jsem teda neslyšela, že by se používala do koupele ... to se mi nějak nelíbí... (xichtí se přes brýle dost nedůvěřivě)
 
já: To nevadí, hlavně, že jsem o tom slyšela já.
 
paní: Ale to je na zažívání ...
 
já: Já ji nechci jíst, ale máte pravdu, asi se používá na zažívání, měla by být v  potravinářské kvalitě...
 
paní: A co s tím jako chcete dělat?
 
já: No dávat do vany...
 
paní: To se mi nezdá... to není na koupele... a na co to jako chcete? Co to má dělat?
 
já: To je jedno, prostě to chci obyčejně dávat do vany.
 
po chvíli dohadování paní naznala, že tedy OK a že mi tu sůl milostivě prodá... a já si naivně myslela, že už mě nemůže nic překvapit.
 
(Hned jsem si vzpomněla na to, jak mi minule pan magistr odmítl prodat ricinový olej s tím odůvodněním, že jej zneužívají anorektičky z hubnutí... no, já tedy jako anorektička již aspoň tak 15 let nevypadám, i moje BMI hovoří o opaku...tak možná mi chtěl naznačit, že bych s tím měla začít????)
 
 
paní: A kolik jí chcete?
 
já: Podle toho, kolik stojí. (na netu se ty ceny dost lišily...vzala bych klidně půl kilča nebo kilo, ale nedám za to majlant, že jo...)
 
paní: Ale to já nevím, my to máme na váhu, kolik koupíte, tolik zaplatíte.
 
já: Ale nějakou cenu za jednotku asi máte, že.... (pane bože, kam jsem se to dostala...řekni ji, že ji nechceš a běž jinam... ale chce se mi táhnout do další lékárny??? teď, když jsem si tu sůl vybojovala???)
 
paní: Ale to já nevím, to vám odvážíme a já vám tu cenu podle toho spočítám... tak kolik toho chcete?  100g nebo 1kg nebo kolik???
 
já: Když nevím kolik to stojí, tak opravdu nevím, kolik si toho vezmu. Copak vy nejste schopna mi říct cenu za 100g???
 
paní: Já bych řekla, že to bude 100g pod 100Kč, ale opravdu nevím.... až vám to kolegyně odváží, tak já to pak teprve můžu vypočítat...
 
já: (naprosto rezignovaně a nechápavě) Tak mi dejte těch 100g.
 
 
Paní šla za kolegyní magistrou, aby mi sůl odvážila, ještě se tam radily, ukazovala na mě prstem, což mi teda taky hnulo žlučí, nakonec mi ještě zopakovala, že se jí to fakt nezdá, abych to sypala do koupele.... já ji dala 55Kč, které mi na váhu spočítala... jak to udělala, když tu cenu nezná, to netuším... a urychleně jsem se odporoučela.
 
 
Doma jsem se pak pustila do výroby.... a zatím teda nic moc!!
 
pokus č. 1:
 
 
mi to nějak vyšumělo.... prý, že hodně tekutin....
 
Nebudu vám ani detailně popisovat to, jak jsem při vší své blbosti dala ty formičky vysychat to trouby, bo tam bylo místo a bo byla mírně teplá po pečení cukroví a mě napadlo, že by třeba to tam mohlo vysychat rychleji....a v jakém stavu pak ta trouba byla!!!  Za půl hodiny byla ta hmota víceméně všude na dně...a trouba dost voněla lesem... jojo, to jsem vždycky chtěla... zase na druhou stranu mi ta zreagovaná soda pěkně tu troubu vyčistila :D :D 
 
 
Pokus č. 2:
 
 
 
následoval okamžitě po propadáku č. 1., protože nejsem zvyklá na to, aby se mi DIY projekty nedařily a nehodlala jsem se jen tak bez boje vzdát!
Ráno vypadaly muffinky povedeně....
 
Mělo to jeden drobný zádrhel - ve vaně nic nedělají - nešumí - fakt nic, ani ťuk!!!
 
Soudruzi z NDR opět někde udělali chybu!!! Tentokrát tedy nevím kde....
 
 
Pokus č. 3 bude následovat, až nafasuji v krámech další várku ingrediencí.
 
Btw: tu zmíněnou zažívací sůl jsem v pokusech inteligentně nahradila levnější solí z drogerie ... bych neměla koule asi to jít kupovat znovu, bych skončila u Chocholouška na delší neplánované dovolené.
 
 
 
Pěkný den přeje Meduňka
 
 
 

15 komentářů:

  1. Hehe, taky mi chvíli trvalo, než jsem vychytala složení těch bomb. Pak jsem tím podarovala celou rodinu a sama si sypu sůl do koupele jen tak naholo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych to pro sebe taky nevyráběla, sypu jen tak... ale chtěla jsem to vyzkoušet. paradoxně mí příbuzní nemají převážně vany... takže jako dárky je to vlastně nepoužitelné :D

      Vymazat
  2. Haha :) To musí být supr paní v té lékárně... a ricinový olej mě taky pobavil, ale mají ho i v bioobchodech od saloosu, a bez řečí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Arwen, já vím, ale chtěla jsem jen pidilahvičku na řasy, celé balení bych nevymazala, je mi dost hustý nebo jak to říct. Šla jsem do jiné lékárny a říkám, máte ricinový olej? Máme. A prodáte mi ho?? Ho chcete na řasy, že??? Bude vám stačit 10ml? Dala jsem paní 20Kč a bylo..... nechápu, oč pánovi šlo...

      Vymazat
  3. hele s tím ricinovým olejem to záleží na lékárně. někdo ho prodají bez problémů, jinde otravují s tím, že je to vlastně jed, nebo taky že je to silné projímadlo, takže vlastně lék, takže to není volně prodejné. ale fakt záleží na člověku. jinak paní lékárnice je naprosté zlatíčko...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, ona je zlatá... minule mi chtěla prodat nosní kapky, kterým za týden končila expirace, však se mají používat max. 7 dní, tak co bych chtěla, že...

      Vymazat
  4. Tak to mi připomnělo můj nákup ricinového oleje. - Na co to chcete? No oni to používají anorektičky. Vy to chcete na růst řas a obočí? No to jsem nikdy neslyšela. No tak to ne, to by se vám mohlo dostat do oka. Ok, povídám, tak já to budu používat jen na vlasy a pleť. No dobře ale na ty řasy a obočí to určitě nedávejte. - po půl hodině strávené v lékárně jsem odešla s malou lahvičkou a už nikdy víc :-) Takže příště jdu do Saloosu abych tohle už nemusela podstoupit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dělají, jako by se to nedalo koupit jinde, ze... kdyby se tím chtěl člověk trávit, tak si koupí přes net velký balení, copak jim to nedochází?

      Vymazat
  5. S lekarnickami sa zasadne nerozpravam. Najdem si na internete presne co chcem a to si pytam. Pri kazden konverzacii sa mi totiz snazia nanutit to najdrahsie co maju, pripadne vyrobky, ktore vobec nie su na moj problem. No a ked som zhanala hydroxid sodny na vyrobu mydla, pozerali na mna akoby som chcela vyrabat bombu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nojo, moje chyba... měla bych zaujmout stejný postoj jako ty :)

      Vymazat
  6. Prosím tě, do které lékárny chodíš,ať se jí vyhnu, bych babu hnala :-D

    OdpovědětVymazat
  7. :)) s olejem dělají komedii a mnohem horší srágory se seženou úplně v pohodě. Jako u nás, bohužel, donutilo mě to většinu věcí koupit na netu. A facelift blogu se povedl!

    OdpovědětVymazat
  8. Ja uz len objednavam vsetko.to som raz mala dotaz na citricidal,vytazok z grep.jadierok, silne prirodne antibiotikum, najprv kukala jak puk, potom po mojom vysvetleni ma posielala k mudr po recept na normalne, s pohladom, ci sa chcem priotravit, ked tak riskujem a chcem nieco, ooo muojtykvet, prirodne. Ale taku tabletku po,kebyze chodim kazdy m
    esiac, neni problem.
    Ale smufinky su rozkosne a ze nepenia, pche, detail,kto by to u sumivych guli cakal ��
    PS

    OdpovědětVymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty