pondělí 14. listopadu 2016

Moje oblíbené potravinové doplňky - pupalkový olej

Moji milí,

rok co rok s nástupem podzimu/zimy, začínám řešit otázku imunitního systému, prevence před nastydnutím, virózami a začínám se víc věnovat potravinovým doplňkům. Věřím, že názory na otázku zobání všelijakých pilulek a preparátů se různí a nerada bych asi zabíhala do nějakých intelektuálních rozprav na toto téma, necítím se k nim dostatečně kompetentní. Jen bych vám docela obyčejně ráda představila preparáty, které jsem si oblíbila, mám je odzkoušené nebo na mě aspoň dělají dobrý dojem a tak je momentálně zkouším.
 
Nelekejte se, neberu je všechny najednou místo snídaně! Neberu je ani všechny během jednoho dne, spíš je střídám podle potřeby.
 
 


Olej z pupalky dvouleté

Pupalka dvouletá - Oenothera biennis - neboli "noční svíce" je dvouletá dle některých pramenů 1,5m dle jiných 2m vysoká bylina, která vykvétá až v druhém roce života a to jasně žlutými hroznovitými květenstvími. Semena této byliny jsou velice drobná a obsahují cca 15% oleje. Právě nízký obsah oleje má vliv na jeho poměrně vysokou cenu. Květy pupalky se otvírají kolem 18té hodiny a zůstávají rozvity asi 24 hodin. Opilovány jsou zejména nočními motýly. Právě pro noční kvetení se vžil lidový název noční svíce.
Dle některých pramenů se k nám pupalka dostala ze Severní Ameriky během 17.tého století, jiné prameny uvádějí, že jde o původní rostlinu Evropy a Dálného východu. Ať je to jakkoli, jedná se o známou bylinu, která byla využívána pro svoje "léčivé" účinky jak v našich končinách, tak například americkými Indiány. Dříve byl využíván zejména silný kořen rostliny, teprve nedávno se začal pro léčivé účinky využívat rovněž olej.
Rostlinu najdeme na suchých zejména písčitých stanovištích, ale lze ji úspěšně pěstovat i na zahradě.
 
Olej pupalky je využíván zejména pro obsah nenasycených mastných kyselin - kyseliny olejové, linolové a gamalinoleové, která se (pro mě složitým způsobem) v těle mění až na prostaglandiny, které zabraňují například shlukování krevních destiček - tedy srážení krve, dále snižují krevní tlak, zpomalují tvorbu zánětů a ovlivňují menstruační cyklus, zabraňují zadržování sodíku a vody v těle.
 
Oleji je připisováno mnoho skvělých účinků a to od snížení rizika infarktu, mrtvice, detoxikace jater, snížení cholesterolu, vysokého krevního tlaku, omezení tvorby křečových žil, přes antidepresivní účinky, až po léčbu akné, lupenky, dermatitid, zvýšení elasticity kůže, vypadávání vlasů nebo pomoc při hubnutí. Vybere si vpodstatě kdokoli.
 
Pupalkový olej je vhodný (zejména) pro ženy, pro které má být hotovým elixírem zdraví, kdy by měl:
  • zabraňovat PMS,
  • zabraňovat bolestivé menstruaci a bolestivosti prsou,
  • léčit cysty,
  • obnovovat hormonální rovnováhu,
  • zabraňovat klimakterickým potížím,
  • otvírat porodní cesty
 
 






Osobně mám s pupalkovým olejem skvělé zkušenosti právě v oblasti výrazného zlepšení PMS. Kdysi dávno před cca 16ti lety jsem ho zakoupila pro svého otce, abych u něj docílila hubnutí a uchránila jeho srdce před infarktem. Bohužel bylo naivní si myslet, že si každé ráno dá lžičku k snídani a když jsem viděla, že lahvička, která mě stála celé kapesné i po x měsících stále stojí nedotčená, bylo mi jí líto a začala jsem olej užívat sama. I tu jsem přišla na to, že mi naprosto skvěle tlumí šílené projevy PMS, které jsem tou dobou měla. Nekřičela jsem před svými dny na kde koho, nebyla až tolik hysterická, plačtivá, protivná a na facku, dokonce ani ty křeče nebyly tak šílené.  Navíc jsem přišla na to, že když si na noc namažu obličej tímto olejem, skvěle mi tlumí periorální dermatitidu a účinkuje dokonce na krupičkové akné. Považovala jsem tento olej za učiněný zázrak a začala jsem se pak stále více a více zajímat o to, jak mohou různé rostliny, čaje a oleje napomoci člověku ku zdraví a kráse a zda by se nedalo vyhnout alespoň částečně konvenčním preparátům. Prostě takový přechod na "zelenou" stranu.
 
Od té doby si olej kupuji, ne úplně pravidelně, spíš podle toho, jestli jsem byla ve fázi HA nebo ve fázi bez HA... prostě když cítím, že ho potřebuji. Na pleť byl ovšem skvělý vždy a mohu jej opravdu jen a jen doporučit.
 
Olej se doporučuje užívat hned ráno nalačno, asi půl hodiny před prvním jídlem a to asi jednu lžíci. Právě užití nalačno by mělo olej napomoci vstřebat se do lymfatického systému a podílet se na správné funkci imunitního systému. Pokud budete olej užívat spolu s jídlem či po jídle, užívejte jej například 3x denně pro horší vstřebatelnost a využitelnost. Co se týče dávkování, které uvádí výrobce na kapslích, které právě užívám, doporučuje 3 denně, což se mi osobně zdá moc. Kyseliny linoleová by měla mít účinky při příjmu 10g denně, což je poměrně dost, ale pupalkový olej samozřejmě není jediným zdrojem.  Pokud bych pociťovala opravdu problémy, určitě bych dávkování zvýšila, v takové té udržovací fázi mi bohatě stačí 1 tobolka denně.
 
 
Tak to by bylo něco málo k mému všeobecně oblíbenému oleji. Budu ráda, pokud mi dáte vědět, zda s ním máte také pozitivní zkušenosti, zda se vám osvědčil nebo na vás třeba vůbec nezafungoval.
 
Příště vám povím zase něco málo o mém dalším oblíbeném preparátu - tentokrát čistě na imunitu.
 
 
Přeji příjemné vykročení do nového pracovního týdne.
 
Meduňka







 

2 komentáře:

  1. Na mna tiez funguje, beriem ju aj macou, harmonizuju hormony, ako pises- miernejsie prejavy PMS, ale aj vplyv na plet je nezanedbatelny.
    PS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem ráda, že i někdo jiný je spokojený :) Tak ať funguje i dál! děkuji za komentář.

      Vymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty