neděle 16. listopadu 2014

takové to domácí tvoření č. 1

Moji milí,
 
jak užíváte prodloužený víkend? Odpočíváte? Vyrazili jste někam na výlet? Dejte mi vědět, ať nasbírám inspiraci na příště.
 
Rozhodla jsem se založit novou rubriku o domácím tvoření, podobné příspěvky jsem vždy běžně přidávala, ale nyní bych se jim chtěla víc věnovat. Říkám si, že bych byla ráda za 2 projekty měsíčně, ale čert ví, jak to dopadne, že... Nebude se jednat jen o kosmetické DIY projekty, ale o takový pelmel :)
 
Dneska to bude tak trochu o čarování s lékořicí. Všimla jsem si poslední dobou, že se lékořice vyskytuje poměrně často v kosmetice a tak jsem si ji trochu proklepla a dozvěděla jsem se poměrně zajímavé skutečnosti:
 
Lékořice se hodí jak pro vnější, tak vnitřní užití. Pokud ji užíváme vnitřně, měla by údajně snižovat množství testosteronu, působit antiandrogenně, snižovat tím tvorbu mazu a tím regulovat akné. Navíc působí antibakteriálně a to i na Propionibacterium acnes, které se podílí významně na vzniku akné. Tato bakterie se pomalu, ale jistě stává rezistentní např. na tetracyklin, který se dříve s úspěchem používal na akné. Lékořice údajně tuto rezistenci nezakládá.
Vnitřně by lékořici neměli užívat lidé trpící hypertenzí, těhotné ženy nebo osoby, které užívají warfarin.
 
Při vnějším použití lékořice působí antibakteriálně, má bělící účinek, redukuje citlivost pleti a její zarudnutí, má protizánětlivý účinek. Obsahuje množství antioxidantů. Uvádí se, že je účinná na léčbu růžovky.
 
Protože se mi vše výše uvedené docela zamlouvalo, rozhodla jsem se vyrobit si vlastní antiakné pleťové tonikum. Zakoupila jsem si tedy lékořicový kořen a pustila se do práce.
 
postup práce:
 
1.) zakoupila jsem v lékárně 60ti% alkohol a kořen lékořice. Nasypala jsem kořen do skleničky, zalila alkoholem, dala na teplé místo a čekala 3 týdny.
 
 
 


2.) Smíchala jsem kokosovou vodu s trochou lékořicového macerátu. Toho si přidáte podle toho, kolik procent alkoholu budete ve výsledném toniku chtít mít. Já jsem to střelila od oka.... Je mi to podobné. Poté jsem rozpustila v toniku ještě trochu MSM, které by rovněž mělo pomáhat při akné, dermatitidě a ekzémech.


 
 
 
Tonika jsme na si zkoušku udělala jen půl lahvičky, abych viděla, zda mi nebude působit nějaké problémy jako začervenání, pálení nebo nějakou alergickou reakci. Nic takového se nestalo. Používám však teprve týden, takže na recenzi si zatím počkáte.
 
 
Tak to je dnes vše. Mějte se moc pěkně a užívejte volno!
 
Meduňka

8 komentářů:

  1. Kráása! Těším se na recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, mám na tebe dotaz kde teď kupuješ kokosovou vodu? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani,já jsem si udělala zásoby ještě u Plum v eshopu, teď netuším, kde ji zase seženu, kdysi jsem hledala a našla jen v americkym shopu :(

      Vymazat
  3. Ahoj, prozradis, prosim, kolik toho MSM jsi zhruba pouzila? Koupila jsem si ho desnou zasobu a zapominam ho uzivat vnitrne, tak bych ho zkusila aspon zamichat do sveho tonika. Diky moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dala jsem tam tak kávovou lžičku, ale dávám si ho běžně do různých masek, třeba smíchám droždí s citronovou šťavou a MSM, sypu ho, kam mě napadne

      Vymazat
  4. No tak to je naprosto super prispevek :-) Miluju ruzna tonika a vodicky takze si pockam jeste na recenzi a pokud to jenom trochu funguje tak urcite hnedka vyzkousim :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Je to vtipné, jak se všichni v říjnu a listopadu pomalu přesunují k rukodělné tvorbě a vybavení na zahradu pomalu uklízejí do kůlen a dřevníků. Ale tak to je prostě klasický krásný roční koloběh. Však o tom už psal Čapek v knížce Zahradníkův rok. :) Jen teď tedy z hlavy nevím, který to byl Čapek. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tenhle víkend jsem dělala hlavně různé věnce a vánoční výzdobu. Slíbila jsem i něco mamce, takže jsem si řekla, že na to v sobotu sednu. A jako byla to práce na celý den, ale na druhou stranu jsem fakt hodně dobře nachytala takovou tu vánoční atmosféru. :) Hodně mi s tím teda pomohlo nářadí od Alzy. :) Dělají takové to fajn nářadí i pro ženské. :)

    OdpovědětVymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty