pátek 29. listopadu 2013

DIY vánoční perníčky

moji milí,
 
začínám se pomalu, ale jistě připravovat na Vánoce, po ozdobičkách a visačkách jsem se vrhla na perníčky, a protože jsem v komentářích zaznamenala zájem o recept, tak se s vámi podělím.
Jedná se o recept mojí babičky ze Slovenska, děláme jej odjakživa a samozřejmě mám ty perníčky ráda. Musím však všechny upozornit na to, že nejsou hned měkké, tedy prvně jsou a pak ztvrdnou a chtějí nějaký týden na uležení, do krabice dávám rozkrojené jablko, které by mělo měknoucímu procesu údajně napomáhat. Do těsta používáme doma krystalový cukr a je to na perníčkách vidět, když použijete hodně hrubý, tak je to někdy i cítit, my to tak máme rádi, ale pokud chcete mít těsto eňoňuňo hladké, tak použijte moučku nebo si z tmavého krystalu tu moučku prostě vyrobte!

Na 1 dávku budete potřebovat:
45 dkg třtinového cukru
4 vejce
12 dkg medu
60 - 65 dkg hl.mouky
koření badyán, hřebíček, skořice, anýz, fenykl  (pomelu v mlýnku do jemna)
½ lžičky sody

Cukr, vejce a med šleháme do hladké "pěny/hmoty", následně přidáme mouku, koření a sodu, necháme odležet, plech vymažeme sádlem (původní verze, já vykládám pečícím papírem, že...) a pečeme v mírně vyhřáté troubě (150 stupňů) spíš sušíme.
 





Pomažu rozšlehaným vejcem, perníčky jsou pak lesklé a tmavší, pěkně na nich vynikne poleva... ale nedávno jsem četla, že je lepší potřít vejcem perníky až po vytažení z trouby, tak vyzkouším při dalším pečení.... je pravda, že  když mažu hned, tak jsou perníky někdy flekaté a někdy zhnědnou víc, než by si člověk představoval, podle toho, kolik toho vejce na ně dáte, přitom ale těsto jako takové není připálené, prostě jen to vejce rychle zhnědne.




upečené perníčky, nechám vychladnout na plechu a přemístím na tác, úplně čerstvé teplé perníčky by se mohly deformovat, pokud byste je na sebe vrstvili, jsou totiž za tepla hodně měkké...
Jak vidíte perníčky během upečení docela hodně vyskočí ...

 
Toto je množství upečené z cca 2/5tin  dávky. Předloni jsem pekla 3 dávky - tedy téměř ze 2 kg mouky.. ale to byl extrém!

 
 
Perníčky nakonec zdobíme čokoládou nebo např. bílkovou polevou. Loni jsem točila krátké video o tom, jak se perníčky zdobí, takže bychom si ho mohli připomenout, co vy na to? Protože mi nejde vložit video, tak klik.
 
Hotové perníčky pak vypadají např. takto:
 
 
 


 
Tak to by bylo pro dnešek vše, o víkendu vyrážím s maminkou na adventní zájezd směr Drážďany, Praha a Karlštejn, což znamená, že o víkendu nic nevyplodím.... zato, ale můžete čekat příští týden nějaký ten fotopost :)
 
Užijte si krásně první adventní neděli a pokud se necháte  inspirovat, tak si nechte chutnat :)
 
Meduňka
 

9 komentářů:

  1. Jé, ty jsou krásný! Já se chystám péct zítra, bude to moje premiéra, tak snad se mně povedou aspoň z poloviny jak tobě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty si fakt neskutecne sikovna :)). Takove nadhery :).

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherný! Já budu péct o víkendu, tak kdyby byly z poloviny tak nádherný, budu spokojená :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné perníčky. Hlavně obdivuju to zdobení, na tohle fakt nejsem šikovná. :(

    OdpovědětVymazat
  5. Já to video pamatuju. Moc se mi líbí Tvoje vzory zdobení. Určitě by jsi s nima v Drážďanech na adventních trzích uspěla :D Štastnou cestu!

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadají krásně!:) a hlavně už se těším až si na nich taky pochutnám:)

    OdpovědětVymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty