neděle 7. října 2012

bojujeme proti nachlazení

tak jsem přišla na to, že poslední dobou stále jen s něčím nebo proti něčemu bojuju :) Odráží se to i v názvech mých postů, podzim je prostě ve znamení boje! Už jsme společně bojovali proti stresu, proti oparu, dnes budeme bojovat s nachlazením.... s čím budeme bojovat příště, to nevím, ale možná s lidskou blbostí :D Necháme se překvapit.
 
Dnes jsem si na pár hodin odskočila do práce (moje hodná kolegyně mě oslovuje workoholiku :), abych měla zítra už skoro hotovo a nebyla jsem před odevzdáním monitorovaček v takovém skluzu a stresu....o tom, že jsem se cestou do práce stavila na kapučíno se slehačkou, která byla bohužel zkyslá a kafe tak bylo hnusné, až to téměř fyzicky bolelo, nemá asi ani cenu mluvit.... to jsem prostě já, přitahuju všelijaké nepříjemnosti a podivnosti a podobné záležitosti jako magnet....na druhou stranu, ale když jde fakt o něco důležitého, tak se mi daří, prostě si těmi běžnými každodenními podivnostmi kompenzuji to štěstí při důležitých životních krocích a milnících :) Cestou z práce mě chytil ten největší slejvák poslední doby...o tom, že ve své obrovské kabelce nosím všechno na světě, kromě deštníku, asi nemusím hovořit :) Přišla jsem domů promočená na kost a konečně jsem pochopila babiččino pořekadlo o promočení durchunddurch :) Tož tak jsem hned skočila do horké vany a začala jsem bojovat proti nachlazení. To mě také přivedlo na nápad, že bych mohla sepsat svoje tipy na zachování zdraví i za nepřízně počasí :)

Mými oblíbenými bojovníky jsou:



Rozmarýnový sprchový  olej - pořídila jsem si ho při velké objednávce Saloos výrobků a jsem jím doslova nadšená! Jeho základem je slunečnicový a sezamový olej, ale největší bombou je jeho vůně - rozmarýnová silice je fakt supertruprmegabezva ....na etiketě se praví, že rozmarýnová silice má harmonizující účinky, podporuje koncentraci, zahání úzkost a únavu, pomáhá proti chřipce a nachlazení, bolestech hlavy, ulevuje při dýchacích potížích i bolestech svalů. Já tento olej nepoužívám ani tak na mytí, jako spíš přísadu do koupele, prostě ho do vanu naleju pěknou dávku, aby to protáhlo pořádně dutiny, na 20 minut se naložím, dýchám a odpočívám. Je to neuvěřitelně fajn, na dýchání je to nepřekonatelné a hlavně pak voní i celý byt! Léčila jsem takto už nachrmlaného Pilota a líbilo se mu to, dnes jsem si dala extra dávku po zmoknutí a chrochtala jsem si ve vodě blahem. Z vany honem do teplého pyžama a superhřejivého župánku, teplé spací ponožky na nožky a nemůže mě už nic rozházet!

Jinak se rozmarýna dá používat také jako kondicionér na tmavé vlasy - tedy samozřejmě její odvar - osobně jsem to nezkoušela, ale četla jsem, že zvýrazňuje tmavou barvu vlasů a dodá lesk.
Dále se rozmarýna dá používat obdobně jako levandule proti boji s hmyzem :) (vidíte, už zase bojujeme) :)

Kapky do nosu - nejraději mám Muconasal - opravdu účinkuje rychle a dlouhodobě, na uvolnění nosu není snad nic lepšího (a že jsem toho vyzkoušela fakt hodně!), ale musím upozornit na jejich opravdu veeeelkou návykosvost, já už si na nich "frčím" pár let a fakt se není čím chlubit....budu si muset zase dát odvykačku, ale když ono je to tak těžkééé ... :D

Zázvorový odvar - jde o můj velmi oblíbený podzimní a zimní nápoj, který mi dodává nejen zdraví, ale i radost z předvánočního času :)
Zázvor je vytrvalá exotické rostlina, která je pěstována pro oddenek. Ráda bych vám řekla něco o jeho léčivých účincích, ale neznám je tak dokonale, takže vám sem nakopíruju pár chytrých řádků z internetu: "Gingerol je aktivní složkou zázvoru, která předurčuje chuťové vlastnosti zejména čerstvého zázvoru, ale má také terapeutické účinky při různých zdravotních potížích. Chemickým složením se řadí mezi organické sloučeniny (fenoly, ketony a alkoholy) a nejbližší složení mají kapsaicin či piperin, což jsou látky dodávající pikantnost chilli, resp. pepři. Běžně má gingerol podobu žlutého oleje. Mezi léčivé účinky gingerolu patří zmírnění nevolností různého druhu, např. při cestování, v těhotenství či při migréně. Gingerol se pro své působení na tělesnou teplotu používá k navození hypotermie u potkanů (tzv. hibernace). Gingerol je rovněž podroben vědeckému zkoumání s ohledem na pozitivní ovlivnění nádorových onemocnění (např. rakovina střeva, prsní tkáně, vaječníků nebo slinivky břišní)." (zdroj:www.nazeleno.cz)
Dočetla jsem se, že by se se zázvorem mělo zacházet opatrně, neb se jím jde lehce předávkovat. Denní dávka zázvoru jsou 4g. Osobně bych řekla, že já ho konzumuji i více.... zatím jsem na sobě nic nepozorovala....tak třeba se to ještě dostaví....

Zázvor oloupu, nakrájím na kousky a chvíli vařím společně s hřebíčkem a skořicí. Po prochladnutí přikapu citrónovou šťávu.

Skořici přidávám pro chuť a vůni, nicméně i ona má léčivé účinky:

  • pomáhá krevnímu oběhu, snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení z nosu a silné menstruace
  • zlepšuje trávení - štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou, zahřívá a stimuluje zažívací trakt, uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti, nadýmání
  • podporuje chuť k jídlu
  • zevně se používá proti revmatismu
  • má dezinfekční a antibiotické účinky, ničí bakterie
  • používá se jako prostředek proti nachlazení, kašli, chřipce (zdroj:www.wickipedie.org)

  • Hřebíček  přidávám opět jen pro vůni a šmak, i má však léčivé účinky. Jelikož jeho účinky neznám, opět jsem vám je zkopírovala z internetu a musím přiznat, že jsem překvapena, co toto koření všechno dokáže.

    Hřebíček má dezinfekční účinkyToto koření bylo už před mnoha tisíci let uznávaným dezinfekčním prostředkem v Asii, především Číně, kde má jeho užití obzvlášť velkou tradici. Hřebíček a jeho výtažky se užívaly jak k výše zmíněné dezinfekci úst, tak i k dalším lokálním ošetřením kůže a špatně se hojících ran. Antisepticky působí i při vnitřním užití, například v případě žaludečních katarů, při otravách zkaženým jídlem a střevních potížích. Nejvhodnější je tinktura, kterou užíváme při potížích, dávkovanou po kapkách dle předpisu u zakoupeného preparátu.

    Hřebíček nám pomůže i s léčbou kašle a rýmy
    Dezinfekčního účinku hřebíčku se využívá také v aromaterapii. Silice, které se uvolňují do vzduchu z aromalampy s přidáním hřebíčkového oleje, dezinfikují naše dýchací cesty, jak plíce a průdušky, tak i nosní dutiny. Dodržujeme ovšem předepsanou dobu působení, aby nedošlo k nadměrnému podráždění sliznic. Tohoto efektu lze využít i k šetrné dezinfekci místnosti a bytu, kde se nemocný nachází, takže omezíme riziko nákazy i ostatních členů rodiny, či spolubydlících.

    (zdroj:www.fiftyfifty.cz)
     
    Kompletní zázvorový odvar má žlatohnědou barvu, voní jako svařák a chutná štiplavě - míra štiplavosti se odvíjí od toho, jak dlouho odvar vaří nebo jak dlouho v odvaru pak zázvor leží. Já někdy piju pěkný drijáky! :)
     
    Tož, tak jsem vám představila moje kouzla proti zimě, virům, bateriím a jiným neplechotám. A jaká jsou ta vaše???
     
    pěkný zbytek neděle vám přeje Meduňka!
     

    14 komentářů:

    1. Slivovice, zázvor, zázvor a ještě jednou zázvor, čím silnější vývar, tím lepší :). Se spoustou citronu a domácího medu. Horká vana taky pomůže. A když je nejhůř a nachlazení se mění v chřipku, tak funguje postel a Terry Pratchett ;-). Jinak také litry bylinkového čaje z bylinek ze zahrady.

      OdpovědětVymazat
    2. Mňam, zázvor. :)
      Jinak většinu věcí používám tak nějak podobně! :)

      OdpovědětVymazat
    3. Ta tohle je vtipný:D Zrovna jsem si uvařila zázvorovej čaj se skořicí, hřebíčkem, medem a citronem:D Ve škole celý týden všichni prskali a já tomu odolala. A na víkend přijel k našim nachcípanej brácha a já to od něj chytla, zrovna v neděli, když zítra začíná škola a samozřejmě tam musím být celý týden:( A ve čtvrtek mám ještě promoci:D A aby toho nebylo málo, nemůžu si momentálně vzít žádný prášky, musím se spoléhat jen na tu přírodu, tak doufám, že je stejně mocná a to nachlazení porazim:) Díky za tenhle článek, je super!

      OdpovědětVymazat
    4. Já se teda asi taky často zázvorem předávkuju. A nic krom dobré nálady mi to ještě nepřivodilo :))

      OdpovědětVymazat
    5. Zázvorový "čaj" mám moc ráda - s citronem a medem. :) S tou skořicí a hřebíčkem to určitě vyzkouším!

      OdpovědětVymazat
    6. Já mám zázvor doma také od podzimu do jara, občas i v létě :-). Zatím ho piju hlavně s medem a citronem, ale určitě zkusím alternativu s hřebíčkem a skořicí :-).

      OdpovědětVymazat
    7. na mě zazvor působí jak cirkulárka, je strašně ostrý, takže já jsem měkká a kupuju si pytlíkový čaj se zázvorem ze sámošky:-)) ale taky mě to zachránilo, mohla jsem polykat už za dva čaje, úplně to bacily odrovnalo:-))
      já vanu nemám, jen sprchovací kout, což mě děsně štve.., takže já si to můžu rozmarýnu (na kterou jsi mě nalákala) nalít tak maximálně do bazénku. jinak já doporučuju ještě polívku, vývar z kuřete (nedávám kosti, mám tam ráda maso), mrkvička a hrášek- to je taky dobrý posilovák:-))
      tak hodně štěstí, ať všechny ty boje vyhraješ:-))

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. děkuju :) já bych tu rozmarýu třeba inhalovala na lavorem a nebo bych si v tom lavorku s horkou vodou a rozmarynou macela nohy u televize :)

        Vymazat
    8. Joo tyhle články mám moc ráda :). Jen bojuj dál (ne že bych Ti přála něco špatného) protože mě baví to číst :D. Líbí se mi že to není napsané jen tak halabala, vyhledala jsi i různé informace, a tohle si nepřečtu na každém druhém blogu, takže super :)
      Iva

      OdpovědětVymazat
    9. Já si zázvor strouhám, zaliju vařící vodou přidám citrón a med a je fakt, že tohle je snad nejlepší na začínající nachlazení co znám.

      OdpovědětVymazat
    10. Opět parádní článek :) zrovna ležím v posteli, zavázaný krk šátkem, googlím něco o Priessnitzových obkladech a přemýšlím, jestli nááhodou nemá spolubydlící v ledniččce zázvor ;) jaká škoda, že dnes ještě musím na seminář :/ jinak bych ještě hupsla do horké sprchy :)

      OdpovědětVymazat
    11. U me taky boduje zazvor, taky jsem o nem psala pred par dny na blogu. Mam z nej rada zabaly na ztuhlou siji - Pekne zahreje a uvolni. Jinak mi zabira i cesnek a rozdrcene sipky.

      OdpovědětVymazat

    děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty