pondělí 17. září 2012

bojujeme proti stresu a splínu II.

ahoj, dnes přináším pár dalších informací o tom, jak bojuji či jak hodlám začít bojovat se stresem a špatnou náladou.

5. Aromaterapie - vlastně souvisí s kosmetikou proti stresu (bod 1), neboť i tato kosmetika byla vlastně aromaterapeutická. V tomto bodu se však zaměřím spíš na inhalaci esenciálních olejů např. z aromalamp.
 
Já osobně používám instinktivně levandulový olej, mandarinkový či pomerančový. Jsou to oleje, které mi voní, jsem při jejich inhalaci spokojená a opravdu instinktivně po nich sáhnu při zátěžových situacích.
 
A jaké oleje doporučuje používat firma Saloos?
 
stres, úzkost - citronela, cypřiš (nevhodný při vysokém krevním tlaku), grep, hřebíček, jalovec plod, jasmín, kananga, klementinka, kosodřevina, lavandin, lemongrass, litsea cubeba, majoránka, mandarinka, máta kadeřavá, mateřídouška, meduňka, modřín, myrta, neroli, palmorůžová, petitgrain, santalové dřevo (nepoužívat v těhotenství), skořice, šalvěj, tangarinka, vavřín, ylang-ylang.
 
nespavost, uklidnění - bazalka, cedrové dřevo, eukalyptus, geránium, heřmánek modrý, jalovec plod, kafrovník (nepoužívat v těhotenství, při vysokém krevním tlaku), majoránka, meduňka, modřín, myrta, neroli, pomeranč, červený pomeranč, růže, růžové dřevo, santalové dřevo (nepoužívat v těhotenství), smrk, šalvěj, ylang-ylang.
 
koncentrace, osvěžení - bazalka, citronela, ho-sho, lemongrass, limeta, litsea cubeba, neroli, pačuli, petitgrain
 
Vidíte, já Meduňka bych na vás měla mít uklidňující a antiúzkostný efekt, pokud byste mě teda inhalovali.... nebo třeba popíjeli :)
 
A kde si pěknou aromalampičku koupit? Třeba na fleru - moc se mi líbí tyto:
 
 
6. Rozmazlování - je nesmírně příjemné a nikdy mě asi neozmrzí. Rozmazlování typu kadeřník, kosmetika (tam jsem tedy ještě nebyla), manikura, masáž. Já jsem byla minulý týden právě u kadeřnice, nechala jsem si po dovolená dát jakousi novou keratinovou masku s juvexinem a náramně jsem si to užila. Navíc musím přiznat, že jakýsi efekt na vlasech vidím, úplně báječně se mi rozčesávají, což je dost neobvyklé a jsou hebké.
 
Rozmazlování obecně doporučuji, já bych ráda absolvovala masáž, na které jsem dosud nikdy nebyla a tak trochu nevím do čích rukou se svěřit. Doufám, že nám k tomuto tématu doporučí něco moje milá Evelin. :)
 
7. Čaje - popíjení bylinkových čajů, které mají vliv na tělo i duši jistě ocení každá z nás. Jak jsem se zmiňovala již výše, tak mohu jen doporučit např. meduňkový čaj. Dobrý je také čaj - směs meduňka - lípa v poměru 1:1.
 
zdroj: www.lekarna-net.cz
 
V lékárnách se samozřejmě dají pořídit již namíchané směsy, ale pokud byste si rádi namíchali svoji vlastní směs, tak přináším několik receptů z knihy Čaje, které léčí a působí zázraky:
 
úzkostné stavy
mučenka -listy meduňky - lipový květ - zeměžluč  a to v poměru 1:1:1:1
 
řebříček (25g) - heřmánek (25g) - mučenka (30g)
 
rozmarýn (15g) - fenykl (15g) - meduňka (35g) - 3x denně 1 šálek
 
deprese
kozlík lékařský (25g)  - kontryhel (15g) - tymián (25g) - violka vonná (45g) - kořen kuklíku (10g)
příprava: 50g zalít 1 litrem bílého vína, nechat stát, svařit, 10 minut nechat louhovat, scedit, vymačkat, 3 x denně 1/2 šálku.
 
8. Láska - je to asi takové přírodní a nejpřirozenější antidepresivum a "antistresotikum" :) a já jsem neuvěřitelně ráda, že mám svého partnera - pilota, který mě podporuje, když mě teda zrovna poslouchá a nestará se o nějaké nové součástky, oleje, kabely, které by nalil, nainstaloval či jinak nacpal do auta :)
 
 
Toť moje druhá várka antistresových rad. Doufám, že nebudete žádné potřebovat!!!
 
krásné dny vám přeje Meduňka.

4 komentáře:

  1. Moje drahá,

    aromaterapie je dokonalá věc! Já za sebe chválím tvůj osobní výběr (levandule, mandarinka, pomeranč) - vybrala sis je sama a tak nějak instinktivně, proto ti určitě pomůžou! Saloos má tohle skvělé... Do těch směsí nevím úplně jestli bych se pouštěla... může se stát, že ti nebude sedět (resp. tvému nosu a tvému tělu) ta kombinace vůní... Ale na druhou stranu za zkoušku nic, že :-)
    Co se týče masáže, tak doporučuji svěřit se do rukou mých :-) To je jasný :-) Ale jelikož jsem v trapu, tak ti zkusím vykoumat někoho u vás, ju?
    Jinak láska a bylinkové čaje - bez toho bych ani nemohla být!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný článek. :)) Aromaterapie vpřed! :)) Taky mám vyhlédnuto pár aromaterapeutických přípravků na postupující podzim. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, já jsem ráda, že jsem si je pořídila, stojí za to!

      Vymazat
  3. Velmi zajímavý článek, některé rady si určitě sama na sobě vyzkouším nebo je poradím kamarádce. Sama proti stresu používám například konopný olej z webových stránek https://www.cibdol.cz/ , kde je opravdu kvalitní a spoustukrát ověřený, takže mohu doporučit ;-)

    OdpovědětVymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty