neděle 16. září 2012

bojujeme proti stresu a splínu I.

pěkný nedělní den,

posledních asi 14 dní bojuji s velmi intenzivním stresem a zádumčivostí. Dozvídám se o sobě velice nepěkné drby, lži a rádobysenzace, které jsou pravdě vzdálené tak daleko, že se to dá těžko popsat a pochopit. Jsou to situace, které mě trápí a štvou a v některých chvílích nevím, jestli mám brečet nebo dát raději někomu přes "hubu" nebo utéct....a tak nedělám nic....jen testuju velké množství antistresových a antidepresivních přípravků všeho druhu :) Dnes Vám představím první várku mých antistresových, uklidňujících zbraní!
 
 
1. antistresová kosmetika
 
koupelový olej - červený pomeranč od firmy Saloos - jsem si pořídila místo pěny do koupele, chtěla jsem si vyzkoušet něco, co by mi zvláčnilo pokožku, která má teď nějaké sušší období...
 
Výrobce slibuje:
Koupelové oleje celkově regenerují pokožku a mohou zklidnit již vzniklé kožní problémy. Pokožka zůstává po koupeli čistá, vláčná a sametová, takže není nutné používat mýdlo, tělový olej či jiný přípravek. Koupelové oleje obnovují přirozený lipidový filtr pokožky a tak posilují její obranyschopnost.
 
Kdy Koupelový olej - Červený pomeranč pomáhá:
  • významně posiluje srdeční činnost,
  • uvolňuje při horečce a nachlazení,
  • příznivě působí proti celulitidě,
  • svými antidepresivními účinky osvěžuje psychiku, potlačuje pocity napětí, únavu a stres.

Složení:
slunečnice roční (Helianthus annuus, BIO olej ze semen), sezam indický (Sesamum indicum, BIO olej), tokoferol, askorbyl palmitát, kyselina askorbová, PEG-40 sorbitan peroleát, laureth-4, směs éterických olejů, citral*, linalool*, limonen*
* součást éterických olejů

Doporučuje se do koupele použít 1-2 lžíce oleje a to do vody o teplotě asi 36 stupňů. Já dávkuji od oka. Dále se doporučuje setrvat ve vaně 10 -20 minut, což mi připadá jako optimální doba.

Tento výrobek mi strašně moc vyhovuje, vůně červeného pomeranče je intenzivní, strašně příjemná a optimistická, evokuje mi tak trochu vánoční období. Musím přiznat, že se mi ve vaně opravdu krásně relaxuje a jsem v ní spokojená. Ačkoli výrobce píše, že není třeba pleť ošetřovat dalšími přípravky, já používám ještě mycí sprchový olej levandulový. Pokožka je po použití těchto dvou olejů příjemně jemná, nicméně nohy mám v tomto období tak suché, že je potřeba, abych je mazala ještě něčím jiným. Poslední týden jsem tyto přípravky testovala 1-2x denně a čekala jsem, zda se pokožka nohou nějak výrazně zlepší, ale nestalo se tak. Možná, že týden není dostatečně dlouhá doba, to nevím, ale ode dneška se začnu mazat nohy nějakým pleťovým mlékem, protože mám pleť opravdu dehydrovanou.


Sprchový olej levandulový - od firmy Saloos - pořídila jsem si před týdnem a používám jej s chutí a nadšením každý den.

Výrobce slibuje:
Sprchový olej - Levandule jemně a šetrně odstraňuje pot i nečistoty. Nezanechává pocit mastnoty, ale čistou, vláčnou a sametovou pokožku.
Při sprchování se odstraňuje směs nečistot a potu, kde se vytváří dobré prostředí pro růst bakterií a plísní. Tato vrstvička také omezuje průdušnost pokožky a pochopitelně ani příliš nevoní. Sprchové oleje Salus tuto vrstvu přirozeným způsobem smyjí, ale přitom neodeberou tuk, který je pro zdravou a pružnou pokožku nezbytný. Naopak pokožku o další cenné látky, jako jsou vitamíny a biostimulátory, obohatí.
 
Kdy Sprchový olej - Levandule pomáhá:
  • příznivě působí při bolestech hlavy, migrénách a nespavosti,
  • podporuje tvorbu nových kožních buněk,
  • má antiseptické účinky,
  • uvolňuje tělo a zklidňuje psychiku při depresivních stavech.
 
Složení:
slunečnice roční (Helianthus annuus, BIO olej ze semen), sezanm indický (Sesamum indicum, BIO olej), tokoferol, askorbyl palmitát, kyselina askorbová, PEG-40 sorbotan peroleát, laureth-4, směs éterických olejů, linalool*, limonen*, geraniol*
 
Používám na navlhčenou pokožku, naleji do dlaně malé množství a nanesu na tělo, olej se změní na jakousi mléčnou emulzi. Jedna dlaň mi vystačí na ruce a trup, další dlaň oleje potřebuji na nohy.
 
Olej se dá koupit v několika velikostech balení. tuším,že od 125 ml po 500 ml.
 
Tento olej jsem si hned zamilovala, jeho vůně je naprosto dokonalá, uklidňující. Nedokážu popsat, jak jsem spokojená, když jej používám. Cítím se tak nějak lépe, radostněji. Samozřejmě je to pocit, který trvá po dobu mytí a chvíli poté, rozhodně se nedá přirovnat k nějakým lékům na uklidnění nebo deprese... nicméně já jsem spokojená! I když člověk si musí zvyknout na to, že olej nepění...což je u mycích přípravků neobvyklé!

Jinak upozorňuji, že po použití olejů je třeba dobře umýt a odmastit vanu, aby se po vás někdo nezabil! Navíc po mě ve vaně zůstávají v té olejové vrstvě fakt nepěkné špinavé fleky (protože chodím neustále bosa venku po zahradě), takže je opravdu třeba pečlivě vanu vyčistit!
 
Pleťová voda z řady antistres - Fleurs de Bach. Na tuto pleťovou vodu bych někdy během 1-2 týdnů ráda napsala recenzi, takže jen zmíním, že jsem ráda, že právě v této době testuji právě tuto pleťovou vodu. Používám 2x denně.
 
 
 
2. antistresové potraviny

Bohužel jsem typ člověka, který v důsledku stresu jí a tudíž přibírá ( škoda, kdyby ty drby aspoň prospěly mojí linii.... ale to nééééé....místo toho vytváříme tukové prstence a polštáře...což teda psychice moc nepřidá, že...)
 
A tak jsem se rozhodla, že se budu cpát potravinami, které alespoň trochu blahodárně přispějí mým nervům :)
 
hořčík - považuji za strašně důležitý! Stres dokáže hořčík z těla docela rychle odbourávat, někde jsem četla, že při stresu tělo potřebuje asi 20x více hořčíku než obvykle. Dalšími nepřáteli hořčíku je hormonální antikoncepce,  velká spotřeba živočišných bílkovin a tuků, alkohol, přemíra bílé mouky a cukru atd.
Hořčík mi vždy dělal moc dobře na nervy, celkově měl blahodárný vliv na můj organismus a proto se ho snažím v této době pravidelně doplňovat a to formou rozpustných šumivých tablet, ořechů, banánů, ovesných vloček.
 
 

3. Příroda - včera jsem se vydala s přítelem do přírody, rozhodli jsme se, že si k obědu nasbíráme houby :) Přiznám se, že jsme houby našli, ale několika hodinová procházka lesem mi udělala moc dobře. Člověk má najednou jiné podněty, jiné myšlenky, něco ho vytrhne z toho městského stereotypu a šedi... bylo to opravdu poetické, všude mech, maliny, ostružiny, srnky, ptáci.... vůně lesa... prostě nádhera, měla bych to dělat častěji a opravdu to všem vřele doporučuji!
 
 
 
 




 
 


 
 
4. Drobné radosti - strašně dobře mi dělá, když si na chvíli sednu s šálkem dobrého ovocného čaje a knížkou. Jsou to takové chvíle klidu a pohody, kdy člověk nemusí na nic myslet, ničím se "zalamovat", prostě si jen užívá chvíli volna a nicnedělání....
 




 
 
Knížky od Ann Granger mám strašně ráda. Píše nejen detektivky, já jsem tedy zatím četla jen ty detektivky, které se odehrávají v Anglii. Příběhy jsou velice čtivé, dávají smysl, nejsou zbytečně brutální a můžeme v nich sledovat i citovou rovinu - rozvíjející se vztah mezi vrchním inspektorem a jeho přítelkyní, která se k těm vraždám vždy tak nějak přimotá. Ano, není to žádný intelektuální vrchol, ale já poslední dobou fakt nemám na intelektuální filmy ani knihy chuť ani energii.
 
Arnošt Vašíček je náš přední záhadolog, scénárista a spisovatel. Pokud se nepletu, tak dle jeho scénáře byl natočen třídílný krimifilm Ztracená bráná, kterou nyní každou neděli ve 20:00 můžete sledovat na ČT1.
Byla jsem na dvou přednáškách pana Vašíčka a bylo to zajímavé. Člověk nesmí podlehnout všem jeho spekulacím, protože jak všichni víme veškeré informace se dají vysvětlovat mnoha různými způsoby a on je pochopitelně vysvětluje tak, aby zapadaly do konceptu, který se hodí.... ale i tak si ráda přečtu něco lehce scifi a věřím, že je v tom kus pravdy. Knížek mám doma asi 7 a musím přiznat, že i seriál Strážce duší jsem sledovala s chutí!
 
Tak to bylo první série mých rad, jak bojovat se stresem a splínem!
V průběhu týdne přinesu díl II., tak se těšte!
 
Mám vás ráda a těší mě vaše přízeň! Meduňka.

18 komentářů:

  1. Já si říkala, co se s tebou děje zlato, když tak dlouho tady od tebe nebyl žádný příspěvek :-( Takže v práci pořád na prd? Chuďátko :-( Ale na to je Saloos a jeho voňavé výrobky skvělým lékem!!! Doporučuju cokoliv citrusového, skvělá je i mandarinková vůně, která zároveň působí proti bolestem hlavy a migréně! :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano ano, miluji citrusove vune, mandarinku uplne nejvic, cucham ji v lampicce, ale psat, to bude dil II. :)

      Vymazat
  2. To bude dobré... Nebo přinejmenším lepší. Doporučuju ještě vonné svíčky.:)
    Můžu se zeptat, kde jsi koupila ten koupelový a sprchový olej? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ten sprchovy jsem koupila u nas v krame, ale pak jsem prisla na to, ze na netu jsou ceny uplne nekde jinde - http://www.saloos-shop.cz/, takze ten koupelovy mam odtud a jeste jeden sprchovy v pul litrovem baleni - rozmaryn - ten je taky uzasny!!!

      Vymazat
  3. Příroda je skvělý tip, ta dokáže divy!! :) Heleť a poslala jsem ti email:)

    OdpovědětVymazat
  4. Meduňko, já vím, že se to snadno říká, ale nemá cenu stresovat... :) To se chce tomu pořádně zasmát a nakopat smíchem baby do prd**e ;)
    A pomerančová vůně-mňáám .) Nad horčíkem se zamyslím, asi ho taky potřebuju :))

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím s drobnými radostmi. Není nic lepšího než dobrý čaj, knížka (Kindle) a vrnící kočka nebo kocour na klíně :) Děkuji za tip na knížky, už jsem si stáhla knížky Arnošta Vašíčka do svého Kindla a už se těším, až s ním začnu :) Strážce duší jsem také v TV hltala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. můj kocour absolutně nechce na klíně ležet, musím já ležet s ním na koberci :) ale taky je to potěšení

      Vymazat
  6. já hubnu, když mám stres v práci (jako ted, uz mám dole od dovolene 1,5kila) a když se mi sere všechno, tak to taky přibírám. Já se rvu hořčíkem kvůli svalovým křečím a taky zinkem, ten nkdy nic nezkazi. JEnom je mi lito, že na ty stresove chvile nemam vanu, protože to bych tam byla naložená teďka celý podzim, ve sprchovém koutu to není takové pohoda.
    Přeju, ať splíny brzo přejdou a nastoupí zase nějaké příjemnější období.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já když mám stres v práci, tak přibírám, když je stres v rodině, tak hubnu, ale to se snad dlouho nestane!

      Vymazat
  7. Milá Meduňko, máš krásný blog a antistresová kosmetika mě moc zaujala. Na mě nejlépe antistresově působí právě ty malé drobnosti:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Mozem sa opytat, ako po pouziti tych sprchovych olejov potom cistis kupelnu, lebo toho sa trosku bojim a nemam s tym skusenosti... Inak ja som si tiez poslednu dobu zvykla na levandulu velmi, vsade ju vyhladavam a pcham, ale velmi ma ta vona ukludnuje. Dakujem za tento clanok, tiez mi je trochu smutno, tak dufam, ze aj Tebe sa to nejako vyriesi a hlavne BOJUJ, nevzdavaj sa !!!! Si silna zena :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, já používám normálně cif na koupelny, někdy to smeju obyčejným jarem, ten pěkně odmašťuje....

      Vymazat
  9. U toho jídla ještě doporučuji zobat něco s tryptofanem (kukuřice, banány, mléko, oříšky) a vitamínem B-hlavně B6 (kvansnice, tuňák, játra, sója).

    OdpovědětVymazat
  10. Good day! This is kind of off topic but I need some guidance from an
    established blog. Is it hard to set up your own blog?
    I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick. I'm thinking
    about creating my own but I'm not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? Thanks

    Here is my website; buy instagram likes
    Also see my website :: buy instagram likes

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to i já jsem docela dost dlouho bojovala proti stresu a splínu a myslím si, že po několika letech jsem z tohoto boje vyšla jako vítěz já a ne oni :) Hodně mi v tom pomohla taková armáda a tou armádou je cbd olej a jiné produkty, které mi v tomto boji moc pomohly a já jsem za to hrozně vděčná :)

    OdpovědětVymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty