neděle 27. května 2012

neemový prášek

pěkné nedělní odpoledne přeji, dnes vás chci seznámit s přírodním kosmetickým "zázrakem" zvaným NEEM. Zázrak proto, že by měl výrazně pomáhat v boji s akné, lupenkou, ekzémy, záněty, plísně, doporučuje se údajně i na proleženiny.
Samozřejmě nejsem žádný odborník na tuto rostlinu a proto vám nakopíruji informace k tomuto produktu z obchodu Cesty přírody, kde jsem jej před cca rokem zakoupila a kde celkově s oblibou nakupuji.

  
Neem je znám pro své anti-bakterálními , "antibiotické" účinky. Neemový prášek je určen pro ošetření aknózní, zánětlivé pleti či kůže. Stromu Neem (Azadirachta indica) je původem z tropické jihovýchodní Asie. Roste po celé Indii.
Antiseptické a léčebné vlastnosti Neem jsou legendární. Neem prášku může být také použit i na vlasy pro léčbu akutního problému s lupy. Při použití na kůži má Neemový prášek antiseptické, protiplísňové antivirové a zklidňující účinky, které mohou pomoci s léčbou akné, ekzému, lupénky, alergií, proleženin, potníčků a vyrážek. Odstraňuje nadměrnou tvorbu kožního mazu a pomáhá bojovat proti onemocnění kůže (ekzém, lupénka, plísně, záněty). Prášek z neemu se dá používat i preventivně.

Neem powder má následující výhody:

- Silné přírodní antiseptikum
- Léčí kožní poruchy
- Reguluje práci mazových žláz
- Odstraňuje lupy
S práškem z neemu se setkáte v ájurvédské medicíně a je předepisován zvláště pro kožních onemocněních.
Kromě již uvedených účinků se v ajurvédě setkáte také s dalšími variantami použití.
Neem je doporučena pro léčbu mnoha onemocnění a onemocnění včetně akné, ekzémů, lupenky, vší, plíseň nohou a nehtů.
Neemové větvičky se používají pro čištění zubů v Indii, Bangladéši a Pákistánu.
Neem olej se používá pro přípravu kosmetika (mýdla, šampony, balzámy a krémy), a je užitečné pro péči o pleť, jako je léčba akné a udržet pružnost pokožky.
Lokální aplikace neemového prášku má skvělé výsledky. Činí všechny mikroorganismy neaktivní a tím pomáhá ve správném hojení rány
Psoriáza: Neem je velkou pomocí! V klinických studiích bylo zjištěno, že Neem vykazuje stejnou účinnost jako uhelný dehet a kortizon při léčbě lupenky.
Neemové listy kromě jiného obsahují významné množství vápníku, proteinů, železa a vitamínu A.
Prášek z neemových listů zanechá Vaši pleť vyčištěnou, a zářivou.
Pleťová maska proti akné
Obyčejné, základní použití:
Smíchejte 2 lžíce neemového prášku s teplou vodou a umíchejte pastu. Tu pak naneste na odlíčenou, vyčištěnou pleť a nechte zaschnout. Pleť pak omyjte teplou vodou a ošetřete ideálně růžovou vodou a vhodným pleťovým olejem (Saloos - Levandule, Rosalina, Heřmánek, Lemon tea tree). Pleť můžete také ošetřit čistým jojobovým nebo pupalkovým olejem (zvláště v případě ekzému) V případě lupenky doporučuji 100% karité máslo.

Vysoce účinná pleťová maska s protibakteriálními a hydratačními účinky:
Smíchejte 2 lžíce neemového pášku s růžovou vodou a aloe vera šťávou (Pukka nebo Ecce vita - díky maximálně čistému složení) a umíchejte pastu. Tu pak naneste na odlíčenou, vyčištěnou pleť - vynechte oční partie - a nechte zaschnout. Pleť pak omyjte teplou vodou a ošetřete ideálně růžovou vodou a vhodným pleťovým olejem (Saloos - Levandule, Rosalina, Heřmánek, Lemon tea tree). Pleť můžete také ošetřit čistým jojobovým nebo pupalkovým olejem (zvláště v případě ekzému) V případě lupénky doporučuji 100% karité máslo.
Tato maska velmi dobře hojí a zanechává pleť vyčištěnou, zářivou a hydratovanou.

Maska proti lupům a kvasinkám:
Smíchejte 2 lžíce neemového prášku s teplou vodou a umíchejte řidší pastu. Naneste na umyté vlasy a vmasírujte do pokožky hlavy. Nechte 10 minut působit a důkladně opláchněte vodou. Používejte 1x - 2x týdně. Na mytí používejte kvalitní přírodní šampon. Ideálně Šampón Jalovcový olej - proti lupům a podrážděné pokožce hlavy, 250 ml, firma Logona. U kvasinkového napadení kůže je postup stejný. Opět platí co nejšetrnější přírodní mytí.
Hojení otevřených ran (bércové vředy, proleženiny):
Smíchejte 2 lžíce neemového prášku s teplou vodou a umíchejte hladkou pastu. Naneste na okolí rány. Dbejte na to, aby se pasta nedostala do otevřené rány. Nechte 10 minut působit, pastu důkladně opláchněte vodou. Používejte 2x - 4x týdně.
Hojivá maska na ložiska ekzému či lupénky: 
Dostatečné množství neemového prášku rozmíchejte s vodou nebo aloe vera šťávou (Pukka nebo Ecce vita - díky maximálně čistému složení). Umíchejte hladkou pastu. Naneste na omytá ložiska a nechte zaschnout. Masku můžete pro zesílení účinku znovu navlhčit aloe šťávou a znovu nechat zaschnout. Nechte působit max.15 minut. Pastu pak s pokožky důkladně omyjte a ošetřete pupalkovým olejem nebo karité máslem (olej i karité dávejte na ještě mokrou kůži).

Moje postřehy k tomuto produktu:

 
  • když pasta na obličeji zaschne, nijak nepříjemně nepne, netahá
  • smýt jde z obličeje docela dobře, ručníky zabarvené do zelena jdou vyprat :)
  • prášek naprosto odporně chutná a po aplikaci a smytí cítím tu odpornou chuť docela dlouho na rtech - je to taková hořkost nepříjemná
  • po aplikaci nemám žádné potíže s podrážděním pleti a rudnutím
  • používám dost nepravidelně, většinou jen při nějakých potížích a pozoruji docela rychlý nástup zlepšení (nicméně do rána to není :)
  • často míchám neemový prášek s maskou tarika a využívám léčebných účinků obého  - takové 2v1 :)
  • v balení je 100g prášku, na 1 aplikaci se doporučuje 10g, nicméně já myslím, že na obličej bohatě stačí 1 lžička, takže prášek vydrží na věky :)
  • cena je cca 90 - 100,- Kč dle prodejce





Závěrem bych řekla, že tento produkt doporučuji a zejména milovníci přírodní kosmetiky a ayurvédy z něj budou nadšení :)

krásný nedělní den přeje, Meduňka

12 komentářů:

  1. nemám problémy s pokožkou (kromě suchosti), ale tento výrobek vypadá opravdu dobře a asi ho doporučím příteli,protože osobně mám ráda takovou "bahýnkovou" přírodní kosmetiku (jako je třeba i Henna) :)lákají mě ájurvédské čaje-nemáš s nimi nějaké zkušenosti? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ayurcvédské čaje jsem pila před asi 10ti lety, bohužel si už pamatuju jen to, že mi vůbec nechutnaly, co se týče účinků, ty si už úplně nevybavuji... nicméně doporučuji ayur. kapsle, které se dají koupit také ve výše uvedeném shopu, s těmi mám zkušenosti moc dobré - např. B-skin na problémy s pletí se mi osvědčily.

      Vymazat
  2. Tak o tom jsem nikdy neslyšela... podle popisu to zní lákavě, ale odrazuje mě, jak to vypadá ve smíchaném stavu :)

    OdpovědětVymazat
  3. mne to pripomina take tie liecive lektvary, co byvali vo filmoch s kmenmi v dzungli, zatial som sa s tym este nestretla:)

    www.mysweetstrawberries.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. heeee, hned odpo letím do přírodní lékárny, jestli to mají taky:-) to musím otestovat na svých pupíncích:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem se poradila v přírodní lékárně a objednali mi to...jen to bude za 90,- a pod jiným názvem nimba:-o

      Vymazat
  5. To jsem doteď vůbec neznala :O

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za recenzi, už po téhle masce pokukuji delší dobu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zkusila jsem experiment s práškovou šťávou z aloe a neem, aloe má také hojivé učinky a hlavně hydratační,samotný neem mě vysušoval,mám tu sušenou šťávu z listu aloe, dá se to i pít, nemá to ani pachuť, píšou, že je to 200:1 ,koupila jsem to zde, tak snad je to i kvalitní.https://www.diatomplus.cz/aloe-vera-susena-stava/

    OdpovědětVymazat
  8. Doporučuji NEEM v kapslích kvůli hořké chuti.

    https://www.diatomplus.cz/neem-azadirachta-indica/

    Jinak perfektní i jako čaj. Já jsem maximálně spokojená a užívám neem více než dva roky. Pokud budete mít čas a chuť, přečtěte si tento článek, hodně napoví:
    http://www.kremelina.eu/azadirachta-indica-znama-ako-neem-je-vseliek-bez-neziaducich-ucinkov/

    OdpovědětVymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty