neděle 7. dubna 2013

Mary Higgins Clarková

pěknou neděli všem,

počasí, jaké stále ještě vládne venku a nedělní odpoledne k tomu je skvělá kombinace pro četbu! Na courání venku to fakt není a v televizi je věčně "velký kulový".  Ráda bych vám tedy doporučila svoji oblíbenou autorku detektivek a věřím, že se některým z vás zalíbí a rádi u ní strávíte pár napínavých chvilek :)

Já obecně čtu ráda právě detektivky, je to obvykle nenáročné čtení, ano, chápu, že jsem mnohé možná zklamala, opravdu nejsem intelektuálka, nečtu Platona ani po večerech nestuduji Schopenhauera a jeho filozofii. Bohatě mi stačí ke štěstí jedna vražda a nějaký svědomitý občan, který se pustí do vyšetřování. Ano, mám raději detektivky, ve kterých se po stopách vraha pouští neohrožený civilista než takové ty kriminálky s patologem a mordpartou.... ale samozřejmě i ty si přečtu, právě teď mám jednu rozečtenou, ale je hodně ponurá a depresivní a taková asi dost ze života a nějak mi tento styl nevyhovuje....
 
Zástupkyní autorů, kteří píší napínavé detektivky dle mého gusta je Mary Higgins Clarková, která má irské kořeny, ale narodila se a vyrůstala v New Yorku. Psát začala až po té, co ovdověla a musela se sama postarat o 5 dětí. Brzy se stala významnou autorkou detektivek, které jejichž hlavními hrdinkami jsou obvykle ženy, které se dostanou do zapeklité situace, kterou se snaží vlastními silami vyřešit.
V jejích šlépějích se pak vydala i jedna z dcer - Carol, která společně s matkou napsala několik knih - obvykle s vánoční tematikou. To byl malý exkurz do života M.H.C.
 
 
Já letos přečetla tyto 3, které jsem dostala na Vánoce od "tchýně". Ráda bych ji za to touto cestou poděkovala, protože jsem si výborně početla :)
 
Tvrdohlavá sestřička - hlavní hrdinkou je mladá právnička Carolyn, která již nemůže dále snášet pocit nejistoty po zmizení staršího bratra Macka. Ten odešel před 10ti lety a už se nevrátil, telefonuje však matce jednou za rok ve stejný den - na Den matek. Carolyn se rozhodne, že bratra vypátrá a přivede domů. Sama sobě tak připraví mnoho nepříjemností a nebezpečné události na sebe nenechají dlouho čekat. Vše však dobře dopadne, tak jako to bývá u Mary H. Clarkové obvyklé.
330 stran
 
Tatínkova holčička - mladá reportérka Ellie jako malé dítě našla zavražděnou starší sestru a její svědectví u soudu dostalo za mříže vraha, který však svoji vinu nikdy nepřipustil.  Nyní má být tento muž podmínečně propuštěn a Ellie se rozhodně, že to nedopustí. Začne pátrat po čemkoli, co by dokázalo nade vší pochybnost, že tento muž je nebezpečný vrah a že má na svědomí i jiné zločiny než jen vraždu její sestry. Sama sebe tak Ellie ohrozí několikrát na životě.
294 stran
 
Vánoční plavba - napsáno společně s dcerou Carol - tak trochu jiný styl, než na který jsem u své oblíbené autorky zvyklá. Zločin ta se tak trochu stal, tak trochu právě probíhá, tak trochu se na něj zločinci chystají a jak jinak než odvážná žena se jim v tom snaží zabránit!
Vše se odehrává na vánoční plavbě, které se zcela zdarma účastní vybraní filantropové a dobrodinci. Na palubě se však schovávají rovněž 2 uprchlí zločinci, kteří kují pikle a i nejsou zdaleka sami!
332 stran
 
 
Od těchto knih nečekejte žádné intelektuální orgie, ale jednoduchou, dobře čtivou odreagovací literaturu. Moc se mi líbí, že M. H. .Clarková knihy člení do krátkých kapitol, což je pro mě naprosto ideální. Já čtu totiž každý den ve vaně, než se mi napustí plná vana, přečtu tak 2,3 kapitoly a během 14ti dní je knížka přečtená, aniž bych musela čtení věnovat denně nějakou větší časovou dotaci.
 
Příště bych vám ráda ukázala další 2 tituly od jiné autorky, které stojí za přečtení, pokud vám tedy tento styl literatury vyhovuje....
 
užijte si zbytek neděle! Meduňka
 
 

9 komentářů:

  1. Kdysi jsem ji taky četla, mamka ji miluje, tak jsem si z její knihovny občas něco půjčila. Hlavně ty staré fláky... Neznámý v pozadí, Kuře a nůž, Kam se poděly děti, Tichá noc... byly to fajn knížky :) Aji bych si zase něco přečetla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tuhle autorku vubec neznam, asi se po ni teda podivam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. fakt ne? má hodně těch detektivek i zfilmovanych, vysilaji je občas na barandově!

      Vymazat
  3. Když na ni v knihovně narazím a ještě jsem nečetla, tak hned půjčuji, je to taková ověřená klasika ;)Přečetla jsem jich hodně, ale názvy si nikdy nepamatuju :( Takže už bohužel nevím, jak se ta knížka jmenovala (byla od Mary), ale pamatuji si do dneška, že jsem se u čtení tak bála, že jsem se musela přemlouvat jít na záchod :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nějaká strašidelná? tak to nevím, jestli bych dala, já se bojím jít na záchod i po aktech x :)

      Vymazat
    2. bylo to strašně napínavé a na hrdinku furt někde číhal vrah, já nevěděla kdo to je a odkud vyskočí (jestli třeba ne z našeho záchodu :D)

      Vymazat
  4. Detektivky dost ráda, myslím, že to není žádný podřadný žánr. Od této autorky jsem ještě nic nečetla, ale jinak jsem toho přečetla dost a dost. Nejraději mám asi Agathu Christie a Arthura Conana Doyla a Čapkovy Povídky z jedné a z druhé kapsy. ty jsou naprosto geniální!

    Díky za tip, dovoluji si Tě pozvat ke mně na blogsale:

    http://bourjoisgirl.blogspot.cz/2013/04/obnovena-blogsale.html

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám ráda Stallwoodovou, spíš takové ty anglické detektivky...Ale Clarková je klasika :)

    OdpovědětVymazat
  6. ano, ano, anglické mám moc moc ráda!!! o nich budu psát příště :)

    OdpovědětVymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty