pondělí 8. dubna 2013

jak to mám vlastně s kosmetikou?

pěkný den všem,

dnes bych vám ráda pověděla, jak se vlastně vyvíjel můj vztah s kosmetickým průmyslem, sama jsem zvědavá na to, jak to půjde :)

Pocházím z rodiny, která měla s kosmetikou takový zcela korektní, ne příliš vášnivý vztah - rozumějte tím asi to, že se celé rodinné osazenstvo pravidelně koupalo, čistilo si zuby, denně jsme se česali... takže jsme měli doma tuhé mýdlo, 1 šampon, 1 kondicionér palet vital, tuším, že variantu pro mastné vlasy. Kondicionér byl třeba, neb jsem měla vlasy asi do pasu a bez kondicionéru bylo česání fakt utrpení! Dále naše rodina disponovala zubní pastou perličkou a pak jakousi pastou pro dospěláky. Taťka měl nějaký to holení, mamka vlastnila parfémovou vodu Chanel No 5., kterou dostala od tatínka v době námluv a nikdy ji nepoužívala, protože to přece byla škoda!! Pak měla ještě řasenku Dior z téže námluvní doby, která byla vyschlá, ale měla v koupelně přesto svoje čestné místo. Pak už to tak slavné nebylo - 3 rtěnky šílených barev, které se taktéž nepoužívaly a asi vím proč, nedaly se totiž ze rtů ničím odstranit, fakt držely jak helvetská víra! 2 oční stíny, které si mamka přivezla z brigády v NDR - stříbrné a zelené. Toť byla mamčina neměnná kosmetická výbava po celé dlouhé roky! Nic z toho však nepoužívala. Dále naše rodina vlastnila lak na vlasy, pěnové natáčky, fén, norkový krém a velkou butelu klasického krému Nivea. Časem přibyly ještě super moderní intimspreje Impulse...
zdroj: www.parfemy-elnino.cz
 
 
Z výše uvedené vyplývá, že jsem tedy byla zvyklá se umývat, starat se o chrup a česat se, něco jako krémování, malování atd. jsem neznala, neměla jsem v rodině příklad. Vše se začalo měnit, když jsem asi ve 12ti letech začala trpět šílenou formou akné, spolužáci se smáli, já jsem trpěla nedostatkem sebevědomí, začala jsem se mazat kde čím od doktorky, bohužel nic moc nepomáhalo. Když už jsem nemohla otvírat pusu a boláky kolem úst prakticky nikdy nemizely, nasadila mi doktorka tetracyklin, ten jsem brala asi 2 roky, den co den. K tomu jsem se mazala Aknecolorem, který se tehdy vyráběl jen v tmavém odstínu, což k mojí pleti fakt neladilo ani omylem.... Pleť byla pěkná! Hurá! Povedlo se.... 
 
Čas ubíhal a tetracyklin jsem musela přestat brát, ani už si nepamatuju proč...no a pleť se zase šíleně horšila....Začala jsem s o pleť intenzivně starat, šetřila jsem z velmi skromného kapesného na kosmetiku - mycí obličejové gely a krémy. Postupně jsem přidala řasenku a první makeup - to mi bylo cca 15 let. Používala jsem kosmetiku značky Manhattan, které jsem zůstávala věrná dlouhé roky. Snažila jsem se hlavně o zamaskování všech těch boláků.
 
Když jsem se ze ZŠ přesunula na gymnázium, moje kosmetické zájmy se začaly rozšiřovat - našla jsem super malou parfumerku a objevila pleťovou i dekorativní kosmetiku Lumene. Používala jsem pravidelně makeup, pudr, řasenku, rtěnku, v té době jsem brala HA, takže pleť se opět uklidnila a nevypadala jsem zase až tak hrozně. Začala jsem objevovat kouzlo barev, oblíbila jsem si stříbrnou tužku na oči a výraznou řasenku.
 
V době studia na VOŠ jsem měla nějaké útlumové období - nestudovala jsem ráda, nebydlela jsem na privátě ráda, byla jsem věčně otrávená, unavená a tak trochu jsem se zanedbávala v oblasti dekorativní kosmetiky.... základem mé dekopéče byl korektor! Jinak jsme se samozřejmě stále myla a česala :)
 
Při studiu na VŠ jsem začala zase pronikat více do tajů kosmetiky - objevil se mi ekzém, který doktor léčil hojnou dávkou kortikoidů, které jsem samovolně nahradila bylinným gelem Salt, krémem Cheré a další kosmetikou od Nobilis Tilia - zabralo to skvěle, od té doby jsem si velice oblíbila především přírodní kosmetiku a začala pronikat do tajů BIO kosmetiky. Experimentovala jsem s kde čím a to jak na sobě, tak na mojí mamince. Jsem pyšná na to, že jsem ji naučila se odlíčit, namazat, ráno tonizovat, nakrémovat, sem tam nějaký ten makeup či BB. Maminka o sebe pod mým dozorem začala více pečovat a je jí to rozhodně k užitku.
 
zdroj: www.bio-info.cz
 
Já mám v současné době takovou vizi - používat v co nejširší možné míře přírodní a BIO kosmetiku - tedy v péči o pleť. Jak jsem dnes kdesi četla, tak zdraví máme jenom jedno a je to svatá pravda, netřeba do sebe vstřebávat zbytečně mnoho škodlivin a nedobrot :) Nebudu to však hrotit a dekorativku asi měnit nebudu. Vyhovují mi BB (plné silikonů), Revlon Colorstay a další chemikálie :)
 
Celkově bych řekla, že mám ke kosmetice sice vřelý, ale poměrně zdravý vztah, příliš ji nehromadím, to, že ji kupuju a zkouším stále něco nového, je způsobeno tím, že pleť je problematická a já hledám, co by ji potěšilo, pravidelně zbytek kosmetiky rozdávám, abych jí neměla doma milion a nekazila se. Snažím se o pleť pečovat, ale nepřetěžovat. Masku aplikuju max. 1x týdně, peeling jsem omezila raději na 2x týdně, 1x týdně čistící proužek na nos, jinak pouze denní čištění, tonizace, hydratace, make-up, pudr, řasenka; a večer pak zase čistění, tonizace, hydratace...
 
Stále se snažím mít na mysli, že kosmetika je dobrý sluha, ale špatný pán!
A jak jste na tom s kosmetikou vy? Hromadíte? Jste stejně jako já věčné hledačky lepšího a nejlepšího???
 
Přeji úspěšný pracovní týden. Meduňka
 
 
 
 
 
 
 
 

17 komentářů:

  1. velmi pekny prispevok - ta prva cast o tom, ako to vyzeralo u vas doma - mala som pocit, ze to bolo o nasej rodine, ale ze uplne.
    A moj vztah ku k.:zbieram, pouzivam, rozdavam, hromadim, vyhadzujem - ale este stale mam pocit, ze tu vladnem ja a nie ona. toz tak.

    http://mojetvojenase.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem měla jednu dobu velice hromadící období, teď už mě to trochu opouští, je mi líto u některých věcí kupovat stále nové, když mým doma jiné, které mám ráda... :)
    A moc se hezké počtení... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tvůj vztah ke kosmetice je mi velmi sympatický. S tou výchovou ke kosmetice to máme naprosto stejně (u nás naprosto vítězila černá tužka na oči)..Jsem taky stálý hledač a snažím se otočit směrem k bio kosmetice, ale přehánět to nechci - zvlášť u dekorativky to taky nemám potřebu hrotit. Určitě nejsem hromadič....:) Snažila jsem se trošku vychovat, co se týče kosmetické péče, svoji mámu, ale moc úspěšná jsem, narozdíl od tebe, nebyla..A tak to zkouším u svých teenagerských dcer, ale stejně je to o tom, že si každý musí najít svoji cestu...Moc pěkný článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :) Máš pravdu, každý si musí ten vztah vytvořit svým tempem a po svým...

      Vymazat
  4. Veľmi príjemné počítanie! Moja maminka mala veľmi pozitívny vzťah hlavne k pleťovej kozmetike, inak bola výbava doma dosť podobná, základné veci, dekoratívku sme mali teda vždy v záruke :) Takže už asi v 13tich som vedela čo a ako a že pleť treba čistiť, poriadne sa odličovať a vedela som rozdiel medzi denným, nočným a krémom na oči. Až po strednej škole sa mi rozvinula vášeň pre dekoratívku ale bohužiaľ prírodná dekoratívna kozmetika nemá tie vlastnosti, ktoré očakávam, takže ostávam podobne ako ty pri chemických koktejloch :). Ale ostatnú kozmetiku pomalinky otáčam na prírodné veci. začala som telovou, objavujem pleťovú a plánujem aj domácnosť začať čistiť niečím normálnejším, pretože to bude možno ešte väčšia záťaž ako používanie klasickej dekoratívky ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaj tak to já mojí mamce vtloukám do hlavy, že noční je na noc a denní na den a ať se očním nemaže celá, že je to škoda,když je ho málo :)
      Ano, ano, já teď koupila pomerančový čistič od Hádka, myju s ním všechno, dokonce poprvé v žiotě mám vytřenou plovoučku bez čmuh! a až jednou dopotřebuju všechen prášek na praní, tak asi přejdu na nějaký ten Ecover...

      Vymazat
  5. Krásný článek, perfektně jsem si u dopolední kávy početla:-) To u nás to bylo naopak, já jsem od útlého dětství byla obklopena hromadou kosmetických produktů. Mamka je stejný nadšenec do kosmetiky jako já, takže jsem měla dobrý základ:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Hezký článek :). Koosmetiku nehromadím, ale všechno staré nemilosrdně vyhazuju a dělá mi to dobře :D. Taky jsem jako malá kosmetice moc nedala, za to od 14 jsem začala s tužkou na oči na tvrdo :D.

    OdpovědětVymazat
  7. Meduňko, hezký článek... :) U nás to bylo podobně.. (až na ten parfém, na ty si mamča docela potrpí) - jedna drahá řasenka, dva oční stíny a tužka na oči..

    Já s pletí problémy nemám, ale chápu, že když někdo ano... hlídá složení a kupuje si jen přírodní kosmetiku :) - i když na tvých fotkách žádnou problematickou pleť nevidím ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madalen, děkuji, já mívám teď takovou jemnou krupičku, něco jako potničky, jeden zanícný por vedle druhého, kolem ust, brada, někdy čelo, na fotkách to není vidět, když mám mekeup, ale zbavit se toho nemůžu.

      Vymazat
  8. Krásný článek, u nás to bylo stejné - a moje mamča je jako ta tvoje :). Co se týče kosmetiky - já jsem vcelku střídmá - za co ale utrácím jak blázen a nejsem schopna najít dokonalý produkt - je péče o pleť. Přála bych si mít méně pupínků, jizviček po akné a sjednotit barevný tón pleti - zatím jsem neobjevila nic dokonalého :(

    OdpovědětVymazat
  9. čtivý článek, opravdu mě bavil a dočetla jsem ho dokonce.. já se snažím nakupovat kosmetiku levně, jelikož studuji, nevydělávám a vyžívám z kapesného.. ale samozřejmě také hodně ráda zkouším nové věci a tak koukám kde je co ve slevě nebo v akci. Já osobně si myslím, že se o svou pleť starám dobře. Stejně jako ty, pravidelně se odličuji, tonizuji, hydratuji.. občas dám nějakou tu masku nebo peeling. Jinak jak píšeš, že se ti po HA akné zlepšilo, tak to mě bohužel ne - teda já jsem nikdy neměla žádné velké problémy s pupínky, ale řekla bych, že se to po antikoncepci ani nezlepšilo ani nezhoršilo, zkrátka a dobře to zůstalo na stejné úrovni a když už mluvíme o tom hormonálním zlepšení po antikoncepci, moje menstruační bolesti taky neustály - mívám velké křeče a HA to bohužel nezmírnila, ale měnit ji nechci.. jiná by mi nemusela sednout vůbec, že jo.

    Tak jsem se trošku rozpovídala mimo téma, snad tě to neobtěžuje :D.

    Střípky z mého života

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasně, že mě to neobtěžuje! Já jsem brala HA přímo na pleť určenou, měla jsem hrozné boláky, které se vůbec nehojily, takové ty obrovské hluboké... trochu se děsím toho, až HA vysadím. Teď už mám asi druhý rok takovou, která není přímo určena na pleť a je hodně nízkodávková, abych vysazovala jakoby postupně... beďary mám pořád nějaké, ale nevadí mi to.... pokud to nebudou zase ty šílený boule, tak budu spokojená.

      Vymazat
  10. Já vysadila před devíti měsíci a teprve teď se to začalo rovnat, ale už bych se nikdy k HA nevrátila (trochu reklama :) http://clefairy22.blogspot.cz/2013/03/co-mi-dala-vzala-hormonalni-antikoncepce.html) ...jinak to mám stejně jak ty, co nejvíc bio (hlavně nobilis, na ten nedám dopustit), ale kdybych si měla i dekorativku kupovat bio, tak se asi zbláznim, takže ta je chemická :D

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem hrozný sysel, nakupuju, syslím, všechno se mi líbí a voní a všechno potřebuju... Asi si kompenzuju dospívání, neb jsem to měla jako ty, žádné šminky nic a od vysoké jsem začala. Nicméně, moje kosmetické sbírka se zančně rozrostla za poslední rok, co mám blog. Jen nevím, čím to bude :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moje milá přítelkyně, měla bys toho víc, kdybycha našla a poslala ten balík, co ti posílám už snad třetí měsíc...

      Vymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty