neděle 22. dubna 2012

víkendové dobroty+objasnění balkónové záhady

ahoj všem,
dneska jeden oddychový článek. Sobota byla u nás naprosto krásná, slunečná, teplá. Dopoledne jsem strávila jako vždy s mamkou ve městě na kapučínku a domácí kremrolce, pak jsem se odměnila domácím hříbkovým rizotem s parmazanem, abych měla dost energie na úklid....však to všechny známe, pár praček, koupelna, kuchyň, toaleta, země, prach, trávník, hnojení rostlinstva a pak procházka s mým drahým - dali jsme si čerstvě odšťavený džus - já ananas+pomeranč, můj milý pomeranč+jablko+kiwi; prošli se po sluníčku, zamilovaně se na sebe usmívali a procházku zakončili doma na houpačce. Prostě idylka.
Nebýt velmi vážných zdravotních problémů v rodině, byl by sobotní den prostě perfektní. Člověk si asi musí zvyknout na to, že nic není dokonalé. Bohužel!




oáza klidu a odpočinku

švestka

Dnes jsem svému vyvolenému upekla k snídani citrónovou "babetu", dali jsme si k ní skleničku mléka a chutnalo nám náramně :)

trošku se mi rozpadala,ale to nebylo na škodu :)

Pokud by někoho zajímal recept potřebujeme:

10 dkg solamylu
20 dkg polohrubé mouky
1 lžíci prášku do pečiva

3-4 vejce
1 ks vanilkového cukru
1ks bio citrónu
1 špetku soli
1 máslo
150 - 250g práškového cukru ( v původním receptu bylo 250, nicméně i při těch 150ti je to sladké jako cumel)

postup:
máslo+cukr+vanilkový cukr+sůl+citrónovou kůru a šťávu šleháme dokud nevyšleháme pěkný krém, poté přidáme celá vejce a opět šleháme, pomalu přidáváme směs solamylu, mouky a prášku do pečiva.
Pečeme v předehřáté troubě tak na 160 - 180stupňu. Pekla jsem cca 50 minut. Po upečení buchtu posypeme cukrem a dáme ještě horkou do igelitového sáčku,aby buchta zvlhla a cukr se rozpustil.

My dnes měli extra hlad, takže jsme poslední (igelitovou) fázi přeskočili a slupli to nezvlhčené, i tak byla buchta chutná,ale příště tam dám ještě míň toho cukru. Mám sice sladké ráda,ale co je moc, to je moc.

Po snídani nám začalo docela lít, tak jsem seděla v jídelně a koukala ven na balkón... když tu jsem odhalila záhadu zasviněného balkónu. Pravidelně mám na balkoně takový svinčík, stejně tak moji rodiče, kteří mají balkón pode mnou a všechen ten bordel sváděli na mě. Na svoji obranu a jako důkaz jsem natočila video. Počkejte si až do konce, ke konci to kos fakt "zabil" (jak by řekl můj vyvolený).


Tenhle kos je asi nějaký ochočený, protože celý dny hopká po našem dvorku, vytahuje tam žížalky, my chodíme kolem něj a on si nás vůbec nevšímá.
Je to pár dní, co jsem se o něj trochu bála, protože můj kocour se zase jednou po letech hodlal projevit jako lovec, rozběhl se před dvorek, přikrčil se, maskoval se za narcisama..... a  když už to vypadalo, že skočí a s kosem bude ámen, tak sebou kocour plácnul na trávník, poplácával si zvesela ocáskem a kosa jen pozoroval. Kos takto kolem něj hopká docela pravidelně a nejeví známky strachu a paniky.... tak nevím, co to jako má znamenat :)

Btw: truhlík už byl připraven na zasazení jiřiny, ještě, že jsem si to posléze rozmyslela a sázení odsunula ještě o 2 týdny :D Zasázím jiřinky asi až poté, co se vrátím z Holandska, to snad už nebudou hrozit mrazíky.

Pěkný zbytek dne přeji, Meduňka

7 komentářů:

  1. Jůůůů, citrónová babeta :-) To je nedělní snídaně mého dětství!!! Mňamka! Asi vyzkouším tvůj receptík ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evelin, dej pak vědět, jak ti chutnalo :) babeta je samo i snídaně mého dětství :)

      Vymazat
  2. Krásné fotky, Meduňko... hlavně ty s jídlem, to je něco pro mě :) Babetu už chci dlouho vyzkoušet, tak ti děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  3. S ptáky je legrace :-) Taky nám dělají na zahradě obdobný bordel a pak se jdou ještě vykoupat do biotopu. Kdybych to už roky nesledovala téměř denně na vlastní oči, tak bych nevěřila, že se tak rádi čachtají ve vodě. Hlavně kosáci a celé hejno vrabčáků. To jsou pak hotové ptačí lázně.

    OdpovědětVymazat
  4. To je ale malej rošťák :D Rozoto vypadá bezvadně!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, miluju rizoto s hříbkama, fakt moc moc! Hříbky jsou prostě geniální záležitost.

      Vymazat
  5. Krásnéé fotky!,)

    OdpovědětVymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty