sobota 29. března 2014

"To je dost, žes nás taky jednou vyvez ..." :)

žes udělal něco pro rodinu :D

Slunečná sobota je jako stvořená pro výlety a procházky a dýchání čerstvého vzduchu. A tak mě i můj milý překvapil krásným výletem!

Cílem byl:



Hardek (český název) je nejmenší rakouské město. Dokonce jsem se dočetla, že je to snad jediné rakouské město, které má víc domů než stálých obyvatel, těch by mělo ve městě být trvale hlášeno asi 80. První písemná známka o Hardeku se datuje do roku 1290 a jeho název údajně znamená "pevný dům v lese" nebo "lesnatý vrchol".

Velice zajímavá  dle mého názoru smutná je historie města. Dovolím si ji sem nakopírovat.

"Vedle množství řemesel se v Hardeggu těšila velkému významu výroba sukna a obchod. Kromě toho se hardeggští po celá staletí pokoušeli o výrobu střelného prachu, přestože prachárna v průběhu času několikrát vyletěla do vzduchu.
 
Na konci 19. století vtrhl do města cestovní ruch. Z Hardeggu se stalo letovisko. Letní hosté oceňovali především nerušenost a příjemné klima, bavili se koupáním v řece a rozvíjeli bohatý kulturní program. V roce 1929 již Hardegg disponoval celkem 500 hostinskými lůžky! Mezníkem se stal rok 1933 a výstavba elektrárny Vranov. Od toho okamžiku, kdy se z akumulační vodní elektrárny začala vypouštět voda, klesla teplota vody v létě průměrně na 10° Celsia a s koupáním byl konec. Druhá světová válka cestovní ruch docela ochromila.
 
Po válce zbylo z Hardeggu město "na konci světa". Hraniční most přes Dyji byl uzavřen a dřevěné desky odstraněny. Jen obnažené traverzy vedly na druhou, sousední stranu. Na české straně hlídkovali ozbrojení vojáci. Houbaři, kteří nevědomky překročili státní hranici, byli zadrženi a domů se mohli vrátit až po několika dnech.
 
Hardegg zažil na okraji Železné opony hospodářský úpadek. Protože se nedostávalo pracovních míst, začali mladí lidé odcházet do města a zůstali jen staří, kteří stejně jako dříve nabízeli ubytování v soukromí, protože hosty stále ještě lákalo rybaření na Dyji.
 
Jistě si každý dokáže představit, jak obrovská vlna radosti se zvedla, když byl most v roce 1990 znovu otevřen. Od té doby cestovní ruch vzrostl na významu. Díky Zemské výstavě v barokním zámku Riegersburg v roce 1993, kterou navštívilo 160.000 návštěvníků, se region z turistického zřetele probudil ze sna.
 
Nejdůležitější iniciativou však bylo zřízení Národního parku Thayatal. Předpoklady byly ideální. Díky hraniční poloze nebyly v oblasti Thayatal u Hardeggu realizovány žádné větší infrastrukturní projekty jako např. výstavba silnic. Také zásahy do přírody zůstaly omezeny na minimum. Přirozené lesy byly zachovány, citlivé živočišné druhy jako čáp černý, vydra a výr obecný zde nalezly ideální životní prostředí.
 
Město Hardegg těží z ochrany přírody. Národní park slouží kromě ochrany přírody také odpočinku a povznesení návštěvníků. Milovníci přírody tak do starého města na Dyji přináší nové perspektivy." (zdroj)
 
 
Tuto lokalitu mohu jedině doporučit. Městečko je vyloženě malebné, domečky krásně opravené, zahrádky plné trávy a zeleně a kytek, žádná mrkev a cuketa :D Na každém kroku odpočívadla, lavičky, stolečky - pro piknik jako stvořené. Budeme si muset pořídit nějaký pěkný piknikový koš a podnikat vícero těchto výletů, abychom ho patřičně užili :)
 
 
 

Hrad Hardegg byl postaven asi ve 12. století za vlády dynastie Babenbergů. Hrad byl jeden z řady pevností, které byly vybudovány na ochranu země proti vpádu Slovanů. Po pominutí ochranné funkce byl hrad využíván jako lovecká základna a později po rekonstrukci jako muzeum věnované Maxmiliánu Habsburskému - mexickému císaři.
 
zajímavosti z historie hradu:
 
  • v roce 1506 byl hrad téměř zničen velkým požárem
  • v roce 1683, v době Turecké invaze, bylo na hradě ukryto stříbro z kostela v Retzu
  • v roce 1755 zničilo prudké zemětřesení zadní část hradu
  • v roce 1764, byl hrad zdevastován obyvatelstvem, které získalo svolení majitele použít kameny z hradu jako stavebního materiálu pro obnovu města Hardeggu, jež bylo zasaženo zničujícím požárem. Od tohoto momentu byl tedy hrad Hardegg po více než sto let pouhou zříceninou.
zdroj
 



Otevřeno od 1. 4. do 15. 11. denně od 9 do 17 hod. V červenci a srpnu otevřeno do 18 hod.
Na hradě Hardegg nejsou prohlídky s výkladem. Návštěvníci procházejí sami. Obchůzky s průvodcem v angličtině jsou možné pouze pro skupiny od 20 osob a po předchozí rezervaci.












 
 
Výlet se vydařil, prošli jsme si s partnerem celé městečko, sledovali řeku a divoké kačeny :) Nemělo to chybu!
 
Doporučujeme i vám.
 
Meduňka

5 komentářů:

  1. Jéje, tam jsem loni byla :) Dostal mě už ten na poloviny rozdělený most a potom samozřejmě ta úpravnost. Prostě stačí přejít řeku a je to úplně jiný svět.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný výlet! My se chystáme příští neděli do Osvětimi a Březinky. Předpokládám ale, že to nebude taková romantika...:-(

    OdpovědětVymazat
  3. Tam jsem byla takýýýýý! Ale asi před 6 lety. :)

    OdpovědětVymazat

děkuji za vaše milé komentáře, vzkazy a náměty