dneska jeden oddychový článek. Sobota byla u nás naprosto krásná, slunečná, teplá. Dopoledne jsem strávila jako vždy s mamkou ve městě na kapučínku a domácí kremrolce, pak jsem se odměnila domácím hříbkovým rizotem s parmazanem, abych měla dost energie na úklid....však to všechny známe, pár praček, koupelna, kuchyň, toaleta, země, prach, trávník, hnojení rostlinstva a pak procházka s mým drahým - dali jsme si čerstvě odšťavený džus - já ananas+pomeranč, můj milý pomeranč+jablko+kiwi; prošli se po sluníčku, zamilovaně se na sebe usmívali a procházku zakončili doma na houpačce. Prostě idylka.
Nebýt velmi vážných zdravotních problémů v rodině, byl by sobotní den prostě perfektní. Člověk si asi musí zvyknout na to, že nic není dokonalé. Bohužel!
oáza klidu a odpočinku |
švestka |
Dnes jsem svému vyvolenému upekla k snídani citrónovou "babetu", dali jsme si k ní skleničku mléka a chutnalo nám náramně :)
trošku se mi rozpadala,ale to nebylo na škodu :) |
Pokud by někoho zajímal recept potřebujeme:
10 dkg solamylu
20 dkg polohrubé mouky
1 lžíci prášku do pečiva
3-4 vejce
1 ks vanilkového cukru
1ks bio citrónu
1 špetku soli
1 máslo
150 - 250g práškového cukru ( v původním receptu bylo 250, nicméně i při těch 150ti je to sladké jako cumel)
postup:
máslo+cukr+vanilkový cukr+sůl+citrónovou kůru a šťávu šleháme dokud nevyšleháme pěkný krém, poté přidáme celá vejce a opět šleháme, pomalu přidáváme směs solamylu, mouky a prášku do pečiva.
Pečeme v předehřáté troubě tak na 160 - 180stupňu. Pekla jsem cca 50 minut. Po upečení buchtu posypeme cukrem a dáme ještě horkou do igelitového sáčku,aby buchta zvlhla a cukr se rozpustil.
My dnes měli extra hlad, takže jsme poslední (igelitovou) fázi přeskočili a slupli to nezvlhčené, i tak byla buchta chutná,ale příště tam dám ještě míň toho cukru. Mám sice sladké ráda,ale co je moc, to je moc.
Po snídani nám začalo docela lít, tak jsem seděla v jídelně a koukala ven na balkón... když tu jsem odhalila záhadu zasviněného balkónu. Pravidelně mám na balkoně takový svinčík, stejně tak moji rodiče, kteří mají balkón pode mnou a všechen ten bordel sváděli na mě. Na svoji obranu a jako důkaz jsem natočila video. Počkejte si až do konce, ke konci to kos fakt "zabil" (jak by řekl můj vyvolený).
Je to pár dní, co jsem se o něj trochu bála, protože můj kocour se zase jednou po letech hodlal projevit jako lovec, rozběhl se před dvorek, přikrčil se, maskoval se za narcisama..... a když už to vypadalo, že skočí a s kosem bude ámen, tak sebou kocour plácnul na trávník, poplácával si zvesela ocáskem a kosa jen pozoroval. Kos takto kolem něj hopká docela pravidelně a nejeví známky strachu a paniky.... tak nevím, co to jako má znamenat :)
Btw: truhlík už byl připraven na zasazení jiřiny, ještě, že jsem si to posléze rozmyslela a sázení odsunula ještě o 2 týdny :D Zasázím jiřinky asi až poté, co se vrátím z Holandska, to snad už nebudou hrozit mrazíky.
Pěkný zbytek dne přeji, Meduňka
Jůůůů, citrónová babeta :-) To je nedělní snídaně mého dětství!!! Mňamka! Asi vyzkouším tvůj receptík ;-)
OdpovědětVymazatEvelin, dej pak vědět, jak ti chutnalo :) babeta je samo i snídaně mého dětství :)
VymazatKrásné fotky, Meduňko... hlavně ty s jídlem, to je něco pro mě :) Babetu už chci dlouho vyzkoušet, tak ti děkuji za recept.
OdpovědětVymazatS ptáky je legrace :-) Taky nám dělají na zahradě obdobný bordel a pak se jdou ještě vykoupat do biotopu. Kdybych to už roky nesledovala téměř denně na vlastní oči, tak bych nevěřila, že se tak rádi čachtají ve vodě. Hlavně kosáci a celé hejno vrabčáků. To jsou pak hotové ptačí lázně.
OdpovědětVymazatTo je ale malej rošťák :D Rozoto vypadá bezvadně!!!
OdpovědětVymazatDíky, miluju rizoto s hříbkama, fakt moc moc! Hříbky jsou prostě geniální záležitost.
VymazatKrásnéé fotky!,)
OdpovědětVymazat